Karlove Vary v znamení herca a rockera Tima Robbinsa

Karlovarský festival sa v piatok začal ako vždy vo veľkom štýle – bravúrnou ukážkou spartakiádneho cvičenia, vtipným komentárom Marka Ebena, filmom k storočnici vzniku Československa a odovzdaním Krištáľového glóbusu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii oscarovému hercovi Timovi Robbinsovi.

02.07.2018 09:15
Herec Tim Robbins si prevzal Krištáľový glóbus... Foto:
Herec Tim Robbins si prevzal Krištáľový glóbus za výnimočný filmový prínos.
debata

Skutočný profesionál Marek Eben je vždy vtipný, no tento rok prekonal sám seba. Čo slovo, to perla, či už išlo o kultúrny, spoločenský, alebo politický život v Česku i všeobecne. Obecenstvo sa zabávalo a jeho komentáre odmenilo zaslúženým potleskom. Po ňom známy hollywoodsky aktivista Tim Robbins zasa desať minút kritizoval americkú vládu a vyjadril nespokojnosť s celosvetovým vývojom.

Kým prezident 53. ročníka MFF Karlove Vary Jiří Bartoška festival slávnostne otvoril, stihol pripomenúť, že filmová slávnosť sa tohto roku nesie v znamení úcty k veľkému tvorcovi Milošovi Formanovi, ktorý odišiel s jedným kufríkom a vrátil sa s dvomi Oscarmi. Diváci si ho môžu na festivale pripomenúť aj snímkou Lásky jednej plavovlásky. Film ocenil aj Robbins: "Som rád, že som ho videl. Je to úžasný film. Ide o jednoduchý príbeh, ale zachytáva veľa detailov o tom, ako sa v 60. rokoch žilo. Užil som si to.“

Tim Robbins, herec, scenárista, režisér, aktivista a hudobník, dvojnásobný držiteľ Oscara, meria 196 centimetrov. Robbinsovou dlhoročnou partnerkou bola Susan Sarandonová, ktorá už na festivale bola. Oscara získal za vedľajšiu úlohu vo filme Clinta Eastwooda Tajomná rieka a druhého za réžiu psychologickej drámy Mŕtvy muž prichádza. Jeden z jeho najslávnejších filmov je však Vykúpenie z väznice Shawshank, ktorý patrí k najznámejším filmom vôbec. Jeho filmografia je bohatá, nie je nutné vymenovať všetky diela, zaujímavejšie bolo zistiť, čo si o umení a svete tento liberálnymi myšlienkami povestný tvorca myslí.

Film s Formanom mu ušiel o vlások

Robbins je človek bez hviezdnych manierov, skromný, slušný, prijemný a sympatický. Na čo sa ho ľudia opýtajú, na to rád odpovie. Neľutuje, že sa dal zlákať do projektu Vykúpenie z väznice Shawshank, a keď má zlý deň, vždy sa poteší jeho úspechom. "Všetci sme vedeli, že scenár má veľký potenciál, ale že bude tak rezonovať a bude mať taký obrovský úspech, to sme netušili. No nedostavil sa hneď, chvíľu to trvalo,“ priznal na festivale.

Aj keď sa mu nepodarilo nakrútiť chystaný film s Milošom Formanom, mimoriadne ho ovplyvnil: "Bol to môj idol, chcel som s ním spolupracovať. Najviac ma zasiahol jeho film Prelet nad kukučím hniezdom, lebo zachytil ducha toho, čo sa v tom čase v krajine dialo. Jeho rebelantstvo bolo i naším rebelantstvom. Keď sme sa mali po prvý raz stretnúť, mal som veľkú trému, ale našej spoločnej práci zabránila neprofesionalita. Keď totiž Forman zistil, že na svete je už plagát k filmu, ktorý sa ešte nenakrútil, nahneval sa a filmu sa vzdal. Páčilo sa mi na ňom, že si vždy udržal integritu a svoju víziu. Takí by mali režiséri byť, dokázať povedať nie. On to vedel, čo bolo pre mňa veľmi inšpiratívne.“

Aj Tim Robbins vždy povie to, čo si myslí. "Neviem, odkiaľ sa vo mne tá odvaha berie, ale keby som sa k istým veciam nevyjadril, prestal by som sa mať rád. Robiť kompromisy je nebezpečné. Sloboda slova pre mňa znamená demokraciu a má sa v každej chvíli využívať,“ povedal Robbins, ktorý sa rozrozprával aj o nedôvere k médiám v Amerike a k prezidentovi krajiny. "Trump je podvodník, hochštapler, ktorý oklamal svojich voličov. Ľudia na to časom prídu a mnohí už aj prišli. Pevne verím, že sa vrátia k zdravému rozumu. Demokratická strana by si mala uvedomiť svoju úlohu v tomto boji. Keď sa jej ho nepodarí vyhrať, situácia sa nezmení. Je mi, samozrejme, veľmi ľúto, že Spojené štáty nemajú žiadnu víziu. Obávam sa, že sa práve nachádzame na spiatočníckej a nebezpečnej ceste. Žijeme v dobe vzostupu autoritatívnych osobností, a to nie je dobré,“ pripomenul herec.

Čo sa týka hnutia MeToo, myslí si, že o tých, ktorí sa dopustili násilia na ženách, treba hovoriť a treba ich aj potrestať. Podľa jeho slov by však nemal niekto prísť o kariéru len na základe obvinenia: "Obvinenie treba vyšetriť a dokázať a nie hneď niekoho odstaviť. Obviniť sa dá každý, a nie všetci sú vinní.“ Robbins neznáša ani nenávistnú rétoriku na tému imigrantov, pretože, ako prízvukuje, všetci Američania sú predkami prisťahovalcov: "V DNA našej zeme je prijať ľudí, ktorí k nám prídu, a na to by sme mali byť hrdí.“

Zo všetkých svojich profesií má Robbins hádam najradšej divadelnú réžiu. Má dokonca aj svoj stály zohratý súbor: "Raz mi jeden priateľ povedal, aby som nikdy nepredpokladal, že ten človek, ktorý prišiel na predstavenie, mal na to aj dostatok peňazí. Možno si požičal, možno nemá na spiatočný lístok na autobus, a preto si divákov treba vážiť a mať pred nimi rešpekt. A mám ho neustále.“ Jeho ďalšou vášňou je hra na gitare a kariéra punkrockera. V súčasnosti nacvičuje s kapelou The Rogues Gallery Band, aby s ňou v stredu vystúpil v karlovarskom Mestskom divadle. "Srdečne vás vítam, príďte všetci,“ pozval herec prítomných.

Herečka Klára Issová v šatách s florálnym...
Modelka Daniela Peštová a jej manžel - spevák...
+26Herečka Vanda Hybnerová (vľavo) a jej dcéry...

O dospievaní a formálnom experimente

MFF Karlove Vary však nie je len o významných hosťoch, ale hlavne o súťažných filmoch. Vidieť dve snímky z dvanástich nie je veľa. Kanadský film Strácajúce sa svätojánske mušky Sébastiena Pilotea o dospievaní mladého dievčaťa v Quebecku je jednoduchý príbeh, ale skrýva v sebe veľa tajomného. "Možno to bude znieť čudne, ale je to doteraz môj najpolitickejší film,“ povedal na margo snímky režisér. Možno má pravdu. Film Príbeh lásky slovinskej režisérky Sonje Prosenc hovorí o tom, ako hrdinke – skokanke do vody – náhle zomrela matka a ona sa s jej odchodom vyrovnáva veľmi svojsky. Musím však dodať, že režisérka chcela príbeh priveľmi ozvláštniť a formálnymi experimentmi, najmä kamerou, zahmlila ústrednú myšlienku. No čaká nás ešte desať filmov hlavnej súťaže a dúfam, že o príjemné prekvapenie nebude núdza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tim Robbins #MFF Karlove Vary 2018