Pozrite si prvý teaser drámy Ostrým nožom

Mladý režisér Teodor Kuhn chce snímkou otvoriť celospoločenskú diskusiu o spravodlivosti na Slovensku. Jeho debutový celovečerný film, inšpirovaný skutočným príbehom, je takmer dokončený a čoskoro sa dostane do kín.

03.07.2018 14:00
Roman Luknár Foto:
Roman Luknár počas nakrúcania filmu Ostrým nožom. V dráme inšpirovanej skutočnými udalosťami stvárni otca zavraždeného študenta.
debata (1)

„Pôvodne som plánoval nakrútiť film o prípade Daniela Tupého. Film o rodine, ktorá stratí syna a nefunkčný právny systém jej znemožní dosiahnuť spravodlivosť. Ale znepokojivé udalosti posledných mesiacov, vražda novinára a jeho snúbenice či ďalšieho nevinného mladého muža v centre hlavného mesta, ukázali, že tento vzorec sa na Slovensku opakuje aj dnes. A odkaz nášho filmu začína byť znovu nepríjemne aktuálny,“ vysvetlil filmár, ktorý bol v čase vraždy Daniela Tupého približne v jeho veku, pohyboval sa približne v rovnakej spoločnosti, na rovnakých miestach. Násilná smrť 21-ročného študenta, ktorá ani po 13 rokoch stále nie je vyšetrená, poznačila celú jeho generáciu.

Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh otca, ktorému zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria neonacisti, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. „Náhodné tragické útoky sa budú vyskytovať vždy, ale ‚systém‘, ktorý zabraňuje ich vyšetreniu, je omnoho komplikovanejší problém. A našou ambíciou je práve upozorniť na tému spravodlivosti a jej dostupnosti pre bežného ‚neprivilegovaného‘ občana,“ dodal režisér, ktorý písal scenár spolu s Jakubom Medveckým a film pripravoval päť rokov.

Otca stvárnil Roman Luknár, matku si zahrala Ela Lehotská a v úlohe syna sa predstaví David Hartl. V ďalších úlohách budú môcť diváci a diváčky vidieť napríklad Miroslava Krobota, Mariána Mitaša, Táňu Radevu, Janu Oľhovú či rapperov Molocha Vlavo a Moma. O dramaturgiu sa postarali skúsení profesionáli Štepán Hulík a Rudolf Suchánek, za kamerou stála držiteľka Slnka v sieti Denisa Buranová, zvuk mal na starosti Tobias Potočný a strih Pavel Hrdlička.

Absolvent filmovej réžie na VŠMU Teodor Kuhn už pri svojich krátkych snímkach dokázal, že má talent na tvorbu autorského filmu i písanie scenára. To potvrdilo aj viacero ocenení, ktoré získal. Na konte má krátke filmy ako Stratené deti (2011), Momo (2012) alebo Prepáčte mi (2015). Ostrým nožom už prezentoval počas Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch ako súčasť platformy Pitch and Feedback 2015 ako aj na Czech Film Springboard počas festivalu Finále Plzeň 2016.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ostrým nožom