Po karlovarskej premiére uvedie dokument Cirkus Rwanda festival Jeden svet

Ako to dopadne, keď perfekcionistická Európa narazí na spontánnu Afriku a keď sa českí umelci pustia do tvorby s rwandskými kolegami?

03.07.2018 16:03
Cirkus Rwanda Foto:
Dokument Cirkus Rwanda hovorí o spoločnom predstavení českých a rwandských cirkusových umelcov.
debata

Aj o tom hovorí nový česko-slovenský celovečerný dokument Cirkus Rwanda, ktorý vo svetovej premiére uviedol 53. MFF Karlove Vary (29.6.-7.7.). Slávnostné uvedenie sa uskutočnilo za osobnej účasti celého súboru rwandských umelcov.

Najprv sa bál, že s ním spadne lietadlo, zomrie na maláriu alebo ho zastrelia. Medzinárodne uznávaný principál kultového pražského súboru Cirk La Putyka Rosťa Novák sa napokon vydal do Rwandy a súhlasil so spoluprácou s tamojšími akrobatmi. Tých vedie Eliseé Niyonsenga, ktorý ako dieťa prežil rwandskú genocídu a cirkusovým umením pomáha osirelým deťom. Diváci môžu sledovať, ako sa začne a skončí toto stretnutie dvoch osobností veľkých protikladov, ktoré sa naprieč dvoma kontinentmi rozhodnú vytvoriť spoločné predstavenie.

Od momentu prvého stretnutia ponúka film režiséra Michala Vargu ojedinelý príbeh. Taký bol aj v skutočnosti pre jeho aktérov. Dva súbory začnú v Rwande a v Česku skúšať, aby vytvorili ozajstný cirkus pre 21. storočie, ktorý prepojí odlišné prostredie, odlišné kultúry, mentality, viery a nazerania na svet. Nová cirkusová šou má byť aj o tom, či môžu nárazy kultúr „rozbiť“ i predsudky o Afrike a Európe.

„Počas nakrúcania sme boli aj svedkami eskalácie utečeneckej krízy v Európe, čím sa význam tohto dokumentu dostáva do celospoločensky významného konceptu. Myslím, že film ako Cirkus Rwanda potrebujeme v tomto období o to viac, keď sa na juhu Európy stavajú ostnaté ploty a ľudia utekajúci pred vojnou sú vnímaní ako nebezpečná zver. Pre toto by sa mala téma a príbeh filmu šíriť aj za hranice Česka a Slovenska,“ povedal Jakub Viktorín, slovenský koproducent snímky, ktorý sa s dramaturgom RTVS Ondrejom Starinským a strihačkou Alexandrou Jonášovou osobne zúčastnili za slovenskú stranu na premiére v Karlových Varoch.

„Slovenskí diváci si film budú môcť pozrieť v domácej premiére počas festivalu Jeden svet v Bratislave. Snímka následne poputuje do našich kín a nezávislých kultúrnych centier vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia,“ TASR informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #Cirkus Rwanda