Televízne tipy Pravdy: Ostré predmety aj Jan Hus - Cesta bez návratu

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 6. do 11. júla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu.

06.07.2018 16:00
Amy Adams Foto:
Amy Adams v sérii Ostré predmety.
debata

Piatok 6. 7.

Jan Hus – Cesta bez návratu, ČT2, 20.00
Na výročie upálenie majstra Jana Husa zaradila ČT do vysielania televízny film, ktorý cez Husovho talianskeho žalárnika Roberta Tallia a neviestku Markétu opisuje historické udalosti v Kostnici a posledné mesiace života Jana Husa. Film nemá byť vernou historickou rekonštrukciou, ale za cenu určitej fabulácie má hlavne zdôrazniť niektoré Husove myšlienky a priblížiť ich súčasnému divákovi. Podľa divákov Vladimír Javorský stvárnil Husa bezchybne a neurazia vraj ani ostatní herci – Petr Štěpán, Eliška Křenková, Luboš Veselý, Miroslav Táborský, Pavel Rímský, Štěpán Benoni, Zdeněk Velen, Jiří Štěpnička.

Siedma pečať, Dvojka, 21.20
Švédsky film z roku 1957 režíroval Ingmar Bergman. Rytier Antonius Block (Max von Sydow) sa vracia domov do Švédska z krížovej výpravy proti bezvercom. Svoju krajinu nájde spustošenú morom. Blocka navštívi Smrť a povie mu, že jeho dni sú zrátané. Predtým ho čaká ešte jedna šachová partia. Film má vysoké divácke hodnotenie – na csfd získal 84 %. Ktosi z divákov píše, že legendárna šachová partia medzi smutným rytierom a Smrťákom (desivý Bengt Ekerot) je od prvých záberov magická. Nádherné a vzrušujúce vyznanie životu, láske aj smrti nestarne ani po toľkých rokoch a stále vyznieva veľmi súčasne. Film ponúka aj neobyčajne realistickú prehliadku stredoveku, kde na divákov čakajú dievčatá posadnuté diablom, mor a mŕtvoly. Vraj na rozdiel od neskorších Bergmanových filmov nie je Siedma pečať len trýznivo intelektuálnou depresiou, ale pôsobí hravo a slobodne.

Sobota 7. 7.

Pani Bovaryová, ČT1, 23.30
Americkú verziu slávneho Flaubertovho románu režírovala v roku 2014 Sophie Bartesová. Pani Bovaryovú tu hrá Mia Wasikowská, no ani hviezda v hlavnej roli nepomohla dostať divácke hodnotenie nad 57 %. Pobavil ma komentár jedného z divákov: „Veľmi pekne to vyzerá, herci sú dobrí a dobre vybraní, nebolo to zjavne lacné, len… ten príbeh je desne o ničom. Trdlo, vychovávané tak, aby nevedelo nič o svete, sa práve do onoho sveta dostane, ale zblbnuté predstavami chce viac, chce do toho sveta alebo si ho aspoň vysníva a snaží vytvoriť. Čím však pokazí život sebe aj svojmu mužovi. Taká do exteriéru prenesená divadelná tragédia, ktorá dnes nemá veľmi čím oslniť a odnesiete si z toho len zdanie, že hlavná ženská postava je pekná kravka.“ Už pre toto zábavné hodnotenie dám Mii chvíľu šancu.

Pondelok 9. 7.

Ostré predmety, HBO, 20.00
A je tu ďalšia dramatická miniséria z produkcie HBO – táto má osem dielov a nakrútil ju Jean-Marc Vallée (Sedmilhářky, Divočina) podľa rovnomenného románového bestselleru Gillian Flynnovej (Stratené dievča, Temné miesta). Novinárka Camille Preaker (hrá ju Amy Adams, držiteľka dvoch Zlatých glóbusov a piatich nominácií na Oscara), ktorá v minulosti zápasila s duševnými problémami, sa vracia do rodného mestečka Wind Gap v štáte Missouri, aby informovala o prípade zjavných vrážd dvoch malých dievčat. Zatiaľ čo sa Camille snaží poskladať čriepky traumatickej udalosti zo svojej minulosti, dostane sa do konfliktu s panovačnou matkou Adorou (Patricia Clarkson), znovu sa uchýli k nebezpečným sebedeštruktívnym zlozvykom a až príliš sa stotožní s mladými obeťami vraždy. To všetko v sprievode výnimočne dobrého – a všadeprítomného – soundtracku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy