Panstvo Downton mieri na filmové plátna

Po rokoch špekulácií sa fanúšikovia britského seriálu Panstvo Downton dočkali. Hrdinovia jedného z najúspešnejších televíznych projektov nielen posledného desaťročia sa vrátia.

16.07.2018 12:30
Maggie Smith Foto: ,
Herečka Maggie Smith ako Lady Granthamová v seriáli Panstvo Downton.
debata

Nie však na televízne obrazovky, ale na plátna kín. Vznik filmového pokračovania oznámili tvorcovia seriálu prostredníctvom oficiálneho konta programu na Twitteri, kde napísali. „Vitajte späť v Downtone. Sme nadšení z toho, že môžeme oznámiť, že #PanstvoDownton mieri na veľké plátno. Nakrúcanie sa začne toto leto.“ Film prichádza tri roky po tom, čo sa dobová dráma skončila šiestou sériou.

„Dúfam v film. Bolo by pre mňa zaujímavé spraviť istým spôsobom prebudovanú zápletku, pretože to nebude môcť byť iba nejaká ďalšia epizóda natiahnutá na filmovú dĺžku. Bude to musieť byť niečo viac. Myslím si, že to bude zábava, a bolo by škoda, keby sme to nespravili. To je všetko, čo môžem povedať,“ prezradil pred dvomi rokmi tvorca Panstva Downton Julian Fellows v rozhovore pre rádio BBC 5. Už vtedy priznal, že rozmýšľa nad scenárom, aby, keď projekt dostane zelenú, nemusel vznikať narýchlo.

Okrem toho, že Fellows je autorom scenára, bude sa na filmovej verzii spolupodieľať aj ako producent. Réžiu bude mať na starosti Brian Percival, režisér pilotnej časti a niekoľkých ďalších epizód seriálu. Percival doteraz režíroval niekoľko televíznych filmov, ale aj kinofilm Zlodejka kníh.

„Keď sa televízny seriál priblížil ku koncu, bolo naším snom priniesť miliónom fanúšikov na celom svete film. A teraz, po získaní mnohých hviezd, začneme čoskoro nakrúcať. Julianov scenár je čarovný, vzrušujúci a baví, a pod dohľadom Briana Percivala sa snažíme priniesť všetko to, čo by divák mohol s príchodom Downtonu na veľké plátno očakávať,“ povedal Gareth Neame, výkonný riaditeľ spoločnosti Carnival Films, ktorá bude snímku produkovať. Vo filmovej verzii by sa mali objaviť herci stvárňujúci všetky dôležité postavy. Tvorcovia ich však nekonkretizovali.

Historická melodráma Panstvo Downton rozpráva príbehy šľachtickej rodiny Crawleyovcov a ich služobníctva. Nechýbajú intrigy ani romance, to všetko vo verných historických kulisách. Prvá séria Panstva Downton sa začína v roku 1912, keď sa potopil Titanic, šiesta séria vrcholí v roku 1925. Hoci tvorcovia neoznámili, kedy sa bude film odohrávať, podľa denníka Guardian sa očakáva, že film nadviaže tam, kde skončil seriál.

Panstvo Downton sa tešilo priazni divákov nielen doma v Británii, ale aj vo svete. Seriál sa britskej televízii ITV a spoločnosti podarilo predať do 220 teritórií a odhaduje sa, že celosvetovo ho sledovalo 120 miliónov divákov. Získal tri Zlaté glóbusy aj 15 cien Emmy. Celkovo bolo Panstvo Downton na Emmy nominované 69-krát, čo z neho robí najnominovanejšiu neamerickú televíznu šou v histórii týchto ocenení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #návrat #Panstvo Downton #herci