Režisér Základného inštinktu má 80! Bodoval so sci-fi, vrátil sa s Elle

Popredný holandský režisér Paul Verhoeven, ktorý sa narodil 18. júla 1938, patrí k filmovým tvorcom, ktorým sa podarilo uspieť nielen v rodnej krajine, ale aj v Hollywoode.

18.07.2018 15:17
Holandský režisér Paul Verhoeven na archívnom... Foto: ,
Holandský režisér Paul Verhoeven na archívnom zábere s Cézarom za film Elle.
debata

Do zámoria odišiel v roku 1985 kvôli existenčným obavám a na naliehanie svojej manželky Martiny, s ktorou sa oženil v roku 1967 a s ktorou má dve deti. A ukázalo sa, že urobil dobre.

V Hollywoode nakrútil mnohé z vôbec najvýznamnejších filmov žánru science fiction – prvého Robocopa (1987), Total Recall (1990) a Hviezdnu pechotu (1997). A po plejáde sci-fi prišiel s nezabudnuteľným erotickým thrillerom Základný inštinkt (1992) s Michaelom Douglasom a Sharon Stoneovou v hlavných úlohách.

Paul Verhoeven naposledy bodoval s filmom Elle.... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Paul Verhoeven naposledy bodoval s filmom Elle Paul Verhoeven naposledy bodoval s filmom Elle. Zlatý glóbus si odniesol za najlepší cudzojazyčný film a herečka Isabelle Huppert si odniesla cenu pre najlepšiu herečku.

Tri roky po ňom však Verhoeven nakrútil aj absolútny prepadák, takisto eroticky ladenú snímku Showgirls, ktorý získala okrem iného rekordných sedem „antioscarových“ Zlatých malín.

Za svoj zatiaľ posledný film, psychologickú dráma Elle (Ona), s Isabelle Huppertovou v hlavnej úlohe, získal v roku 2017 francúzsku filmovú cenu César pre najlepší film a dostal aj americké ocenenie Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film.

debata chyba
Viac na túto tému: #režisér #jubileum #RoboCop #Základný inštinkt #Paul Verhoeven #jubileá hviezd