Pokračovanie Mamma Mia! presvetlí temné časy

Presne po desiatich rokoch sa vracia do kín muzikál Mamma Mia! s podtitulom Here We Go Again, v réžii nenápadného Brita Ola Parkera (Úžasný hotel Marigold).

20.07.2018 07:00
Záber z filmu Mamma Mia! Here we go again. Foto:
Záber z filmu Mamma Mia! Here we go again.
debata

Pokračovanie prináša staré známe tváre, akými sú Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth alebo Stellan Skarsgard. Okrem nich sa však vo filme ukážu aj speváčka Cher či ešte len vychádzajúca hviezda Lily James, známa predovšetkým zo seriálu Vojna a mier (2016) alebo tiež z filmu Baby Driver (2017). A nechýba zhruba dvadsiatka hitov skupiny ABBA, medzi nimi One of Us, I Have a Dream, Fernando či Super Trouper.

Pokračovanie muzikálu Mamma Mia! rozpráva dva príbehy. Prvý sa odohráva v súčasnosti, teda desať rokov od prvého dielu, keď Sophie (Amanda Seyfried) plánuje znovuotvorenie rodinného hotelu na gréckom ostrove Kalokairi. Tam sa zídu všetky podstatné postavy. V druhom príbehu sa diváci môžu vrátiť späť v čase. Ide totiž o obdobie, keď Sophiina matka Donna (Meryl Streep, no v mladšej verzií ju stvárňuje už spomínaná Lily James) ako čerstvá absolventka univerzity ešte len začína spoznávať svet, zoznamuje sa s troma mladíkmi a objavuje krásy ostrova.

Pierce Brosnan a jeho manželka Keely Shaye...
Herečka Lily James v kreácii Oscar de la Renta.
+17Herečka a speváčka Cher.

„Nemohlo to pokračovať inak. Bála som sa však toho, kto bude hrať mladú Donnu. Keď som sa však dozvedela, že to bude Lily, hneď som vedela, že to bude dobrý film,“ pochválila v austrálskej rannej šou Studio 10 režiséra a scenáristu Ola Parkera a svoju kolegyňu Amanda Seyfried. Ďalšia pochvala sa ušla aj 69-ročnej Meryl Streep, keď Cher spoluprácu s ňou označila ako jedno z najneobyčaj­nejších dobrodružstiev vo svojom živote. Napriek tomu, že Cher je od herečky len o tri roky staršia, vo filme si zahrala Donninu matku. Z viacerých rozhovorov, ktoré herci poskytli médiám, jasne vyplýva, že si na pľaci vybudovali príjemnú, veľmi priateľskú, až rodinnú atmosféru. Ostáva tak veriť, že ju prenesú aj na divákov.

Prvé recenzie sú skôr pozitívne a prihliadajú na to, že Mamma Mia! neskrýva, že chce byť sladkým a farebným muzikálom, gýčovým letným pohladením. „Žijeme vo veľmi temných časoch a myslím si, že takýto zmyselný a optimistický film urobí ľudí šťastnými. Pokračovanie Mamma Mia! potrebujeme ešte viac, ako sme potrebovali originál. Vtedy bol svet totiž ešte normálny,“ povedala pre magazín Hollywood Reporter Christine Baranski, ktorá vo filme stvárňuje Donninu kamarátku z kapely Tanyu.

Spisovateľka Evita Urbaníková bola aj...
Zľava: Moderátorka Nora Beňačková, speváčka...
+16Herec Róbert Halák a jeho partnerka Katka.

Veľkú pozornosť médií si vyslúžila nová posila tímu Cher, ktorá prišla do viac-menej už rozbehnutej partie. V rozhovoroch k filmu sa práve nestarnúca speváčka skloňovala najviac. „Bolo na nej vidno, že je nervózna, nečakala, že budeme také otvorené a vďačné za to, že môžeme spolupracovať s niekým ako ona,“ povedala Amanda Seyfried. Nadšený zo speváčky bol aj ďalší nováčik v tíme Andy Garcia. „Pre nás všetkých to bolo úžasné. Mali sme lístok do prvého radu na jej vystúpenie a nemuseli sme si za to platiť. Bola súčasťou tímu. Proste tam bola a spievala,“ povedal v programe E! Live from the Red Carpet.

S nápadom obsadiť Cher do filmu prišiel režisér. „Tú úlohu som napísal priamo pre ňu. Bola mojou jedinou možnosťou. Keď sa ma z produkcie pýtali, či je nejaký plán B, povedal som jasne nie. Musela to byť ona. Je dokonalá a zábavná. Samotný proces nakrúcania nebol jednoduchý, ale rozhodne to stálo za to,“ povedal pre Studio 10.

Divadelný muzikál Mamma Mia! zložený z piesní švédskej skupiny ABBA mal premiéru v londýnskom Princ Edward Theatre 6. apríla 1999. Neskôr sa dostal aj na Broadway a do Európy. Phyllida Loyd, ktorá ho režírovala, adaptovala muzikál aj do filmovej podoby v roku 2008 a zožala veľký úspech. Celosvetové tržby sa vyšplhali až na 466 miliónov dolárov. Je možné, že pokračovanie tento úspech prekoná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #premiéra #novinka #film #kino #Mamma mia!