Po Krištúfkovi sa filmu Ema a Smrtihlav ujala Iveta Grófová

Knihu Ema a Smrtihlav, ktorú Peter Krištúfek napísal v roku 2014, mal spisovateľ a filmár adaptovať do filmovej podoby ako scenárista aj režisér projektu. Bohužiaľ to nestihol, keďže tragicky zahynul pri nehode autobusu v apríli tohto roka. Podľa slov producentky Zuzany Mistríkovej však príprava snímky zatiaľ pokračuje a post režisérky by mala obsadiť Iveta Grófová (Až do mesta Aš, Piata Loď), s ktorou momentálne konzultujú ďalšie kroky.

27.07.2018 09:00
Iveta Grófová Foto: ,
Režisérku Ivetu Grófovú oslovili producenti najmä vďaka talentu pracovať s detskými hrdinami.
debata

„Po dlhom čase od nehody sme si s Ľubkou Orechovskou aj s Ondřejom Trojanom, českým koproducentom, sadli a začali diskutovať o tom, čo s projektom ďalej. Povedali sme si otvorene, že pokračovať za každú cenu nepovažujeme za správne, ale ak máme pokračovať, zhodli sme sa, že treba nájsť niekoho, kto do danej látky prinesie nejaký nový pohľad, niečo vlastné. Nezdalo sa nám totiž tiež úplne správne, hľadať niekoho, kto by to nakrútil presne tak, ako by to bol nakrútil Peter. Napriek viacerým menám na stole sme oslovili práve Ivetu Grófovú, najmä vďaka jej nesmiernemu talentu pracovať s detským hrdinom, a spýtali sa jej, či by si Petrov literárny scenár neprečítala,“ priblížila pre Pravdu Mistríková.

„Iveta sa nakoniec priznala, že už po prvom prečítaní a tiež prečítaní predlohy jej to neustále vŕtalo hlavou, až sme sa dohodli, že to spolu skúsime. Sme však na začiatku procesu, a k tomu, aby sme sa všetci stretli na filmovom pľaci, je ešte dlhá cesta. Verím však že to tak bude,“ skonštatovala Mistríková o terajšom stave produkcie filmu. Scenár je zatiaľ stále len v literárnej podobe, ktorú napísal Peter Krištúfek.

Štyridsiate roky počas éry Slovenského štátu boli pre tých, čo patrili k menšinám, krutou dobou. Novela Ema a Smrtihlav je príbeh o týchto ťažkých časoch, ktoré donútia človeka žiť v inom svete. Hlavný hrdina, malý Šimon, sa v okamihu stáva, vďaka matke Židovke, nežiaducim. Musí sa skrývať v chlieve u jej priateľky, bez možnosti voľného pohybu, pričom na vzduch sa smie vybrať iba za bezmesačnej noci, aj to len na malý zadný dvor. Nemá so sebou nič, okrem niekoľkých obrázkových časopisov, a tak sa neodvratne musí stať, že sa čoraz väčšmi ponára do snívania, ktoré mu postupne splýva s realitou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peter krištúfek #Iveta Grófová #Ema a Smrtihlav #Zuzana Mistríková