Jean Reno to z magickej hlbočiny dotiahol až na vrchol

Hoci sa Jean Reno po francúzsky naučil, až keď mal päť rokov, dnes je jedným z najznámejších francúzskych hercov na svete. V pondelok 30. júla slávi sedemdesiatku.

30.07.2018 14:00
Jean Reno Foto: ,
Jean Reno vstupuje do siedmej životnej dekády.
debata (12)

„Jean Reno od nás odišiel. RIP.“ Falošná správa, ktorá sa v polovici júla objavila na twitteri, zarmútila veľa televíznych divákov, a kým ju hercova rodina oficiálne dementovala, prevzali ju viaceré médiá. Slávny Francúz sa pritom rozhodne nechystá umrieť a stále nakrúca filmy.

Svetlo sveta uzrel v marockej Casablance, kam jeho španielski rodičia ušli pred diktatúrou generála Franca. Pôvodne sa volal Juan Moreno y Herrera Jiménez, z čoho si neskôr vytvoril svoje umelecké meno. Maroko bolo vtedy ešte francúzskou kolóniou, a tak 12-ročný Jean začal študovať na škole v Montpellieri, no po dvoch rokoch sa musel vrátiť. V Maroku potom navštevoval hereckú školu, ale neprestával snívať, že sa raz presťahuje do Francúzska.

Aby tam získal občianstvo, v 19 rokoch vstúpil do francúzskej armády. Po návrate do civilu skúšal šťastie v Paríži. Absolvoval prestížny herecký kurz a s vlastnou divadelnou skupinou jazdil po krajine. V roku 1978 debutoval vo filme, no na poriadnu úlohu čakal ešte dlhé roky.

Jean Reno spolu s manželkou Zofiou Boruckou v...
Herečka Jennifer Decker a Jean Reno pri uvedení...
+2Jean Reno s hercami z filmu Da Vinciho kód.

Ku kariére mu napokon pomohol známy francúzsky režisér Luc Besson. Najprv ho síce aj on obsadzoval iba do malých úloh, no v roku 1988 mu zveril významnejšiu rolu v dráme Magická hlbočina, ktorou zaujal divákov i kritiku. Navyše sa ukázal ako umelec, ktorý dokáže aj z mála vyťažiť maximum – napríklad stvárnením Victora „Čističa“ v kultovom trileri Luca Bessona Brutálna Nikita.

Po obrovskom úspechu Návštevníkov, kde už Reno v hlavnej úlohe prejavil i komediálny talent, to bol opäť Besson, kto ho posunul ďalej – tentoraz až do Ameriky. Pre úlohu nájomného vraha v slávnom trileri Leon sa musel naučiť po anglicky, ale nemal dôvod ľutovať.

Stala sa z neho medzinárodná hviezda, ktorá hrá vo francúzskych i amerických filmoch (napríklad Francúzsky bozk, Mission Impossible, Jaguár, Ronin, Godzilla, Purpurové rieky, Wasabi, Drž hubu!, Tiger a sneh, Da Vinciho kód, Záťah či 22 výstrelov).

Reno je trikrát ženatý a z každého manželstva má po dve deti. Striedavo žije v Paríži a Los Angeles.

3-krát Jean Reno

  • Plynule ovláda štyri jazyky – okrem francúzštiny rodnú španielčinu, taliančinu a angličtinu.
  • Svedkom na svadbe s jeho treťou ženou, britskou modelkou poľského pôvodu Zofiou Boruckou bol vtedajší minister vnútra a neskorší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.
  • Venuje sa charite. Podporuje bezdomovcov, v Paríži prispel na zriadenie kliniky výskumného centra pre mozgové choroby.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Leon #Jean Reno #Magická hlbočina #jubileá hviezd