Na prípad režiséra Sencova upozorní špeciálny večer

Filmový portál Kinečko, Amnesty International Slovensko a Nová Cvernovka pripravujú mimoriadny večer, ktorým chcú upozorniť na prípad ukrajinského režiséra Olega Sencova. Ten vyše 70 dní drží v ruskom väzení protestnú hladovku.

31.07.2018 14:00
Ruský štát vs Oleg Sencov Foto:
Plagát k dokumentu Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov.
debata

Súčasťou podujatia, ktoré sa uskutoční v bratislavskej Novej Cvernovke v utorok 7. augusta o 18.00, bude projekcia dokumentu o jeho prípade Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov. „Diskusiu po ňom bude viesť dokumentarista, ktorý dlhodobo sleduje situáciu na Ukrajine, Juraj Mravec,“ TASR informovala za organizátorov Zuzana Golianová. Sumu, ktorú vyzbierajú vo forme dobrovoľného vstupného, odovzdajú rodine Olega Sencova. „Okrem príspevku budú môcť návštevníci podpísať na mieste aj petíciu,“ dodala.

Dokument Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov vznikol v estónsko-poľsko-českej produkcii. Základnú os filmu tvorí priebeh procesu s ukrajinským režisérom, ktorý sa počas udalostí na Ukrajine aktívne zapojil do občianskych procesov a netajil sa tým, že neuznáva ruskú anexiu Krymu. V máji 2014 ho zadržali ruské bezpečnostné orgány, následne ho, okrem iného, obvinili z prípravy teroristických útokov a za údajné členstvo v ukrajinskom nacionalistickom hnutí Pravý sektor. Dôkazy budili od začiatku pochybnosti a postupy ruskej strany vyvolali vlnu medzinárodných protestov. Aj napriek tomu uznal ruský súd Olega Sencova vinným a odsúdil ho na 20 rokov väzenia.

Dokument režíroval a pod scenár a kameru sa podpísal Askold Kurov, filmár narodený v Uzbekistane, ktorý žije od roku 1991 v Rusku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amnesty International Slovensko #Oleg Sencov