Prázdniny s dedom sa zmenia na leto plné dobrodružstiev

Jonáš sa teší na letné prázdniny u starého otca a dúfa, že uňho zostane navždy. Dedo Bernard však už nie je ten, čo býval. Odkedy prišiel o prácu, začal sa pričasto pozerať na dno pohárika. „Dedo sa musí zmeniť. Akurát neviem, ako to urobiť,“ dumá jedenásťročný Jonáš s kamarátkou. Stručný opis napovedá, o čom rozpráva dobrodružný rodinný film s pracovným názvom Leto s Bernardom, ktorý vzniká v slovensko-nemeckej koprodukcii.

02.08.2018 09:07
Leto s Bernardom Foto:
Nakrúcanie sa začalo v okolí nemeckých jazier a v Drážďanoch.
debata

„Hrané filmy s detskými hrdinami určené priamo deťom majú na Slovensku i v Česku bohatú históriu, aj keď sa ich v súčasnosti vyrába veľmi málo. Chceme nadviazať na túto tradíciu a priniesť film, ktorý dokáže pobaviť deti aj ich rodičov a zároveň hovoriť aj o vážnejších témach, ktoré sa dotýkajú nielen detských členov rodiny,“ povedala producentka Katarína Krnáčová zo spoločnosti Silverart. Stála aj za snímkou Piata loď, ktorá si z medzinárodného festivalu Berlinale odniesla vo februári sošku Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus. Neskôr k nej pribudli aj tri Slnká v sieti.

Prvá klapka padla v polovici júla. Nakrúcanie sa začalo v okolí nemeckých jazier a v Drážďanoch, momentálne pokračuje medzinárodný štáb v Handlovej. Odtiaľ sa presunie do Prievidze, Trenčína, Novej Dubnice aj na divokú vodu do Rakúska. Napokon sa rozloží pri Baltskom mori, kde by sa malo 5. septembra nakrúcanie skončiť.

Scenáristky Martina Saková a Silke Schultzová reflektujú vážny problém s humorom, ľahkosťou a detským nadhľadom. V Nemecku žijúca absolventka bratislavskej Vysokej školy múzických umení Martina Saková má doteraz na svojom konte dokumentárne a animované filmy. Leto s Bernardom je jej celovečerný hraný debut na poste režisérky. Jej ambíciou je priniesť divákom radosť a chuť tráviť čas spolu so svojou rodinou, aj keď nie je vždy ideálna. A tiež pripomenúť, že aj o nepríjemných veciach sa treba otvorene rozprávať.

„Film nakrúcame v koprodukcii s partnermi z Nemecka a Česka. Je to prirodzená voľba, keďže scenár napísali spoločne slovenská a nemecká autorka. Príbeh hovorí o dvoch rodinách žijúcich v dvoch krajinách, ktoré sú prepojené hlavným hrdinom a práve jemu sa podarí ich zblížiť,“ doplnila producentka Katarína Krnáčová. Nielen na deti od osem rokov, Leto s Bernardom mieri, samozrejme, aj na rodičov a starých rodičov.

„Musíš sa naučiť písať svoje ľúbostné listy sám,“ hovorí Jonáš dedovi. „A ty sa musíš naučiť držať v pokoji udicu,“ odvetí Bernard. Počas plavby na jazere sa čln prevráti, keď sa starý otec vynorí spod hladiny, na Jonáša volá márne. Hádam sa neutopil, zúfa si dedo. Vytúžené spoločné prázdniny sa zmenia na búrlivé leto plné dobrodružstiev. A nevšedného priateľstva. Slovenským koproducentom filmu, ktorý finančne podporil Audiovizuálny fond, európsky fond Creative Europe – Media aj tri nemecké fondy, je RTVS. Leto s Bernardom bude mať premiéru v lete budúceho roka a premietať sa bude v slovenských, českých aj nemeckých kinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Handlová #nakrúcanie #Leto s Bernardom