Televízne tipy Pravdy: Čudná americká dvojica, cestovanie v čase aj česká Gangster Ka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 10. do 15. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

03.08.2018 16:00
Gangster Ka Foto:
Film Gangster Ka hovorí o českom mafiánovi Krejčířovi, ktorého hrá Hynek Čermák.
debata

Piatok 10. 8.

Čudáci, Cinemax, 15.15
V odľahlých končinách Ameriky sa ocitla čudná dvojica: Dvaja bratia sú akoby na bezstarostnom výlete, ale atmosféra hustne. Krajina je bez ľudí a v tom prázdne sa začínajú diať podivné veci. Čo to má znamenať? Kam vlastne chlapci idú a aký je medzi nimi vzťah? Skrýva ich minulosť tajomstvo, ktoré by ich nútilo takto spolu utekať? Mladší a jemnejší Sam (James Freedson-Jackson) má nepokojný spánok, trápia ho nočné mory, starší Nick (Alex Pettyfer) je drsnejší a mohol by brata ochrániť. Ale – ako to v skutočnosti medzi nimi je? Nie je starší brat vlastne únoscom? Napinák na letný večer!

Sobota 11. 8.

Pán a pani Adelmanovci, HBO, 12.30
Vynikajúci film o manželstve, v ktorom žena Sarah nie je iba múzou svojho muža spisovateľa Victora, ale v tvorbe mu pomáha aj prakticky. Táto dvojica žije spolu 45 rokov, spisovateľ sa preslávi a až po polstoročí sa odhalí pravda, ako to vo vzťahu tejto dvojice bolo v skutočnosti. Ako vznikali romány a z čoho sa zrodila manželova sláva. Film je založený na vtipných dialógoch a vydarenom scenári, ktorý nesleduje iba dej, ale je plný zaujímavých psychologických odhalení zo spolužitia manželských párov, najmä intelektuálov. Humor filmu však nie je tzv. intelektuálny, ale svieži a poučný pre všetkých divákov.

Posledný cisár, ČT2, 20.00
Film má dobrú vizitku: Krajina pôvodu – Francúzsko, Hongkong, Taliansko, Veľká Británia, rok vzniku 1987, réžia Bernardo Bertolucci. Ide o posledného čínskeho cisára, ktorý sa stal panovníkom už ako trojročný. Učiteľ zo Škótska mu (len čo cisár začal chápať) objasnil dôležitosť reforiem v ríši. Bolo však už neskoro. V roku 1924 cisára vyhnali z panovníckeho Zakázaného mesta, prišla druhá svetová vojna s japonskou okupáciou a po nej už nastúpili v Číne komunisti a kultúrna revolúcia. Cisára vo filme divák uvidí, ako si, paradoxne, kupuje na sklonku života vstupenku do paláca, aby mohol uvidieť (svoj) Dračí trón. Film je veľmi slávny a Čína stále aktuálna téma.

Nedeľa 12. 8.

Broskyne, Cinemax, 9.30
Kto má rád filmy o cestovaní v čase, príde si na svoje. Diego a Laura sa ocitnú v Karibiku, niekedy v budúcnosti. Znova a znova prežívajú v rôznych dobách a za rôznych okolností krízové i iné situácie svojho vzťahu. Diego dúfa, že konečne sa ich láska ideálne naplní, ale žiaden časový posun nepomáha! Problém teda nie je asi v čase. Je v Diegovi? Príbeh, plný zvratov, odhalí milencov zo všetkých strán.

Tajomný vlak, Dvojka, 22.00
Film je z roku 1989 a na MFF Cannes získal zaň režisér Jim Jarmusch Cenu za umelecký prínos. Už námet je príťažlivý – v Memphise, v meste rokenrolových legiend Elvisa Presleyho a Carla Perkinsa, sa v hoteli kdesi na periférii pretnú osudy niekoľkých postáv. Je medzi nimi aj pár japonských turistov, ktorí majú vášeň pre Ameriku päťdesiatych rokov. Stále sa však nevedia dohodnúť, či je otcom rokenrolu Elvis Presley, alebo Carl Perkins. Dobrý štart do košatého príbehu.

Gangster Ka, JOJ, 23.00
Film o súčasnom českom mafiánovi Krejčířovi, ktorého výborne hrá Hynek Čermák. Českému hercovi idú gangstri výborne, ale – vďaka talentu – nie je zaškatuľkovaný. Obstál by aj v romantickej komédii a dobre mu idú tiež shakespearovské drámy. Ka v názve znamená meno podvodníka – Radim Kraviec alias Káčko. Ten sa vyznačuje vysokou inteligenciou. Kde iní siahajú po zbrani, on využíva lesť, armády právnikov a monštruózny kapitál. Bez mrknutia oka okráda štát o miliardy. Je si však dobre vedomý hranice, ktorú nesmie prekročiť. Tou hranicou je fyzická eliminácia kohokoľvek zo svojho okolia. Vďaka kontaktom na politickej scéne pripravuje triumfálny kúsok. Vydarí sa?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Jarmusch #televízne tipy #Posledný cisár