Spýtaj sa vašich - Hravý projekt so silnou myšlienkou

Dobré, zaujímavé, no hlavne užitočné nápady sú dnes vzácnosťou. Vznik projektu s názvom Spýtaj sa vašich, ktorý je živým pamätníkom k udalostiam 21. augusta 1968 – vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, preto o to viac teší.

10.08.2018 12:00
Spýtaj sa vašich Foto:
Dokumentárny film Spýtaj sa vašich 68 premietne RTVS na výročie okupácie 21. augusta.
debata

Ten formou filmového dokumentu, on-line portálu a diskusií spojených s premietaním vytrháva historické udalosti z učebníc dejepisu a podnecuje dnes veľmi potrebný medzigeneračný dialóg.

Projekt pripravuje občianske združenie Film generácia, kreatívna platforma spájajúca jeho autorky – režisérku a filmárku Barboru Berezňákovú, grafickú dizajnérku Pavlínu Morháčovú a PR manažérku Evu Vozárovú. Pod spoločnou hlavičkou momentálne rozbiehajú aktivity zamerané na reflexiu minulosti národa a poučenie sa z nej. "Bol to spoločný nápad, ktorý vznikol asi pred rokom. Bavili sme sa o tom, čo počas okupácie robili naši rodičia. Ako prvé nám napadlo spraviť s nimi rozhovory. Keď som nápady začala dávať do nejakej podoby a začala robiť prvé rozhovory, došlo nám, že môžeme spraviť niečo väčšie, otvoriť akúsi truhličku, traumy spoločnosti. Začalo na to reagovať veľa ľudí a prišiel aj nápad spraviť interaktívny web, kde by ľudia pridávali vlastné zážitky,“ priblížila vznik projektu Berezňáková.

Na webe spytajsavasich.sk bude možné pridávať a zdieľať krátke texty, videá, audionahrávky a fotografie, ktoré sú spomienkami na august 1968 nielen ľudí na Slovensku, ale aj po celom svete. Dokument robený formou oral history bude premietať RTVS práve k 50. výročiu vpádu okupačných vojsk. Na rovnaký dátum, 21. augusta, autorky projektu pripravili aj nočné premietanie na obchodný dom na Kamennom námestí v centre Bratislavy. Ďalšie projekcie, ktoré už budú spojené s diskusiami, sa budú konať v centrách nezávislej kultúry. Ohlásené sú zatiaľ Nová Cvernovka v Bratislave, Stanica Žilina-Záriečie, Záhrada v Banskej Bystrici či kino Úsmev v Košiciach.

Podľa režisérky bude film dynamickou mozaikou rôznych chytľavých príbehov. "Je to dosť nahustené a veľmi veľa výpovedí a príbehov som musela z finálnej podoby vyselektovať. Bolo ich naozaj mnoho a musela som to uchopiť dramaturgicky. Rozhodla som sa, že film bude 26-minútový, aj kvôli tomu, že tak zapadá do programovej štruktúry televízie. Taktiež je to ideálny formát pre premietanie na školách, keďže aj tam máme v pláne spraviť projekcie s diskusiami. Vyučovacia hodina má 45 minút, čiže by to malo pekne vyjsť,“ uviedla pre Pravdu režisérka. Diváci podľa jej slov môžu čakať aj pokračovanie. "Bude aj druhý diel, pretože sme si povedali, že takýchto dôležitých dátumov je v rámci histórie našej krajiny viac. Hneď nám napadol aj november 1989. Pokračovanie však budeme robiť až na budúci rok,“ dodala.

Barbora Berezňáková momentálne pracuje aj na svojom dlhometrážnom debute s názvom Skutok sa nestal, ktorý sa zaoberá únosom Michala Kováča mladšieho, vraždou Róberta Remiáša a tiež Mečiarovými amnestiami. "Film dokončím na budúci rok. Pôjde o oveľa komplexnejší a zložitejší film. Nie je tam už taký jednoduchý koncept ako oral history. Film mapuje isté kauzy a príbehy, ale nejde o investigatívnu dokumentaristiku, ale skôr o akúsi reflexiu. Myslím si, že Slovensko sa ešte úplne nevyrovnalo so svojou minulosťou. Ide o témy, o ktorých sa nehovorí, lebo sa to považuje možno aj za neslušné. Vládne tendencia za všetkým urobiť hrubú čiaru a začať odznova, ale to sa veľmi neopláca. Na to, aby sme pochopili súčasný stav vecí a vedeli sa pozrieť aj na budúcnosť, treba nahliadnuť do minulosti a vnímať istú kontinuitu, kontext,“ priblížila Berezňáková pozadie filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spýtaj sa vašich #Film generácia