Mečiar je v 15-ke najlepších európskych dokumentov. Získa aj cenu?

Európska filmová akadémia v stredu zverejnila výber pätnástich dokumentárnych filmov, ktoré majú šancu získať Európsku filmovú cenu (European Film Award) 2018. Je medzi nimi aj celovečerný dokument Mečiar / The Lust for Power, ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii a pod režisérskou taktovkou Terezy Nvotovej.

15.08.2018 15:15
Mečiar Foto:
Záber z dokumentu Terezy Nvotovej Mečiar.
debata (4)

Správa od Európskej filmovej akadémie je doteraz najvýznamnejším medzinárodným uznaním filmu a dokazuje, že udalosti odohrávajúce sa na pozadí nedávnej československej histórie ako aj búrlivé prejavy v politike prvých rokov samostatného Slovenska nemajú striktne regionálny charakter.

„Od začiatku sme boli presvedčení, že Tereza Nvotová filmom Mečiar dokázala poukázať na fenomén, ktorý sa zďaleka netýka len Slovenska či postkomunistických krajín, hovorí na margo zverejnenej nominácie producentka filmu Zuzana Mistríková.

„Tereza má mimoriadnu schopnosť vycítiť, čo sa v spoločnosti (i pod jej povrchom) deje a sprostredkovať to divákovi. Ani sme netušili ako blízko má k pravde, keď ešte na jeseň minulého roka poukázala vo svojom filme na paralelu medzi vládnutím Vladimíra Mečiara a Róberta Fica.“

Európska filmová akadémia vybrala pätnásť filmov, ktoré v stredu sprístupnila viac ako 3500 členom EFA. Tí svojim hlasovaním určia, ktorých päť filmov sa ocitne v najužšej nominácii. Verejnosť sa ich rozhodnutie dozvie 10. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville.

Slávnostný ceremoniál a vyhlásenie víťazov všetkých kategórií sa bude konať rovnako v Seville, 15. decembra 2018.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiar #Tereza Nvotová #Zuzana Mistríková #Európska filmová cena