Televízne tipy Pravdy: Pozrite si Dánske dievča či gangster(s)kú

Čo si pozrieť v televízii? Radí redaktorka Magazínu Pravdy Jana Kollárová.

17.08.2018 16:03
Dánske dievča Foto:
Herci Eddie Redmayne a Alicia Vikander vo filme Dánske dievča.
debata (1)

Piatok: 17. 8: Občanský průkaz, Markíza, 23.15

Už len štyri dni a budeme si pripomínať neslávne známy deň… Päťdesiat rokov je odvtedy. V mojej o niečo staršej histórii to bol jediný deň, kedy mama zabudla na moje meniny. A ak mal ešte niekto tendenciu na to, kedy sa Jana nachádza v kalendári zabudnúť, stačilo povedať: To bolo vtedy, keď prišli Rusi…

Na paradoxy totality sa nezabúda a pripomína ich aj film režiséra Ondřeja Trojana Občanský průkaz. Snímka nakrútená na motívy rovnomennej knihy Petra Šabacha sleduje osudy štvorice dospievajúcich chlapcov, ich priateľov, lások a rodičov od chvíle, keď v pätnástich dostanú občiansky preukaz, do obdobia, kedy sa snažia uniknúť vojenskej službe a získať modrú knižku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospievajú v sedemdesiatych rokoch, keď vyjsť na ulicu bez občianskeho preukazu znamená koledovať si o riadny malér. Je to príbeh o tom zvláštnom období, keď detstvo zvoľna prechádza do dospelosti, keď sa rúcajú rodičovské ideály, keď sa mladí búria proti spoločnosti a keď hľadáme a nachádzame sebaúctu. Ešteže sa píše už rok 2018!

Sobota: 18. 8.: Dánske dievča, TV JOJ, 22.35

Kodaň, dvadsiate roky minulého storočia. Bohémska spoločnosť mladých umelcov, búrlivé vzťahy aj tvorba. Einar Wegener patrí k najlepším dánskym maliarom svojej doby, jeho žena Gerda mu poskytuje maximálnu podporu a pritom sa sama snaží preraziť ako portrétistka. Postupné rúcanie ich harmonického vzťahu odštartuje banálna príhoda. Gerde, ktorá pripravuje sériu baletných portrétov, nedorazí figurantka a Einar sa rozhodne, že jej bude pózovať v baletnom kostýme.

Intenzívne spojenie so ženským elementom v Einarovi rozpúta obrovský emocionálny chaos. Vyrovnáva sa s ním najskôr „nevinnou“ hrou na tajomné dánske dievča Lili, a neskôr čoraz väčším presvedčením, že len ako žena dokáže byť šťastný. Je rozhodnutý podstúpiť čokoľvek, aby jeho transformácia bola dokonalá.

Počas tejto premeny ho verne sprevádza, hoci sama zmätená, žena Gerda. Hoci stráca svoju životnú lásku, paradoxne vďaka svojej novej múze Lili konečne prerazí ako umelkyňa. Bezprostredne po premiére na festivale v Benátkach zožal film desaťminútový neutíchajúci potlesk. A ja mu v duchu tlieskam doteraz…

Pondelok: 20. 8.: Gangster Ka2: Afričan, JOJ Plus, 23.00

Radim Kraviec alias Káčko (Hynek Čermák) sa vyznačuje vysokou inteligenciou a talentom pre dokonalý podvod. Tam, kde iní gangstri siahajú po zbrani, on sa spoľahne na klamstvá, armádu právnikov a svoj kapitál, ktorým podpláca politikov aj kriminalistov. Peniaze sú návyková látka a český podnikateľ okráda štát o miliardy korún bez mihnutia oka. Spočiatku bez nebožtíkov na svojom mafiánskom konte.

Vďaka kontaktom na politickej scéne jeho miliardárska chuť rastie a nezastaví sa pred ničím. Po nepochopiteľnom úteku priamo z rúk polície, ktorá ho zadržala vo vlastnom dome, Radim Kraviec opúšťa Českú republiku. Začína sa nová etapa jeho života na Seychelských ostrovoch. Všade, kam tento gangster vstúpi, likviduje miestnu mafiu a nastoľuje vlastný poriadok.

S rastúcou mierou užitých drog a alkoholu sa na povrch derú jeho najhoršie vlastnosti a chúťky. Z nadpriemerne inteligentného podvodníka sa Káčko postupne mení na najtemnejšieho gangstra, vraha a obchodníka s narkotikami. Klesá do podsvetia tak hlboko, že preňho niet návratu…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy Pravdy #Gangster Ka #Dánske dievča #Ondřej Trojan