Cinematik prinesie domáce premiéry aj hity z Cannes

Práve vtedy, keď sa už festivalová sezóna končí, filmový festival Cinematik sa začína. Piešťany budú od 11. do 16. septembra opäť žiť filmom.

19.08.2018 08:40
Lars von Trier Cannes Foto: ,
Režisér Lars von Trier vyvolal kontroverzie v Cannes, teraz bude pokúšať piešťanských divákov.
debata

Dom umenia a kino Fontána sa znova rozžiaria a naplnia množstvom zvedavých filmových nadšencov všetkých vekových kategórii, tešiacich sa na bohatý program. Ten značí, že by mohlo ísť o jeden z najsilnejších ročníkov vôbec.

Napriek tomu, že pôjde o 13. ročník, organizátori sľubujú, že nešťastný rozhodne nebude. Návštevníci sa môžu tešiť na takmer stovku titulov. Premiéry nových filmov, výber najlepších slovenských dokumentov, ale tiež množstvo zahraničných snímok, medzi ktorými nebudú chýbať ani úspešné či kontroverzné hity z Cannes. A pre tých, čo si budú chcieť od filmov trocha oddýchnuť, sú pripravené aj sprievodné podujatia vrátane workshopov či koncertov.

Cinematik odpremiéruje niekoľko slovenských filmov. Bohato sú zastúpené najmä dokumenty. Premietať sa budú Smutné jazyky v réžii Anny Gruskovej, Prípad Kalmus Adama Hanuljaka aj Kapela Ladislava Kaboša, zaoberajúca sa zrodom hudobnej skupiny v náročných podmienkach na pôde rómskej osady na východnom Slovensku. Portrét trinásťročnej Dorotky s Downovým syndrómom predstaví film Niečo naviac režisérskej dvojice Palo Kadlečík a Martin Šenc.

Okrem toho festival odpremiéruje aj hrané filmy ako česko-slovenský Domestik, ktorý je debutom Adama Sedláka, či koprodukčnú drámu ruského režiséra Igora Voloshina Pivnica, v ktorej hlavnú mužskú postavu stvárnil svetoznámy francúzsky herec Jean Marc-Barr (Magická hlbočina, Európa). Sekundovať mu budú slovenskí herci Jana Oľhová, Milan Ondrík či debutujúca herečka a študentka VŠMU Simonetta Hladká. Príbeh filmu sa sústredí na rozpadajúce sa manželstvo Milana a Táne. Vzťahové problémy však dvojica musí odložiť, keďže ich šestnásťročná dcéra sa stratí.

Na Cinematiku si diváci budú môcť tiež nostalgicky zaspomínať a znova pozrieť na veľkom plátne filmy nedávno zosnulého slovenského režiséra Juraja Herza. Festival si ho uctí v špeciálnej sekcii a premietne jeho najslávnejšie diela ako Spaľovač mŕtvol (1968), Petrolejové lampy (1971) alebo Morgiana (1972). Keďže každý rok sa festival venuje aj filmom a filmovým tvorcom konkrétnej krajiny, tento rok predstaví sekciu Nórsko pod lupou. Pre tých, čo chodia radi spať neskoro, je tiež znova pripravená pomerne populárna polnočná sekcia plná najmä žánrových filmov Za hranicou kultu, tento rok s podtitulom Krutá ľúbosť.

Najväčším festivalovým lákadlom je však bezpochyby súťažná sekcia Meeting point Europe plná mimoriadne zaujímavých titulov z viacerých krajín. Návštevníci v nej uvidia viacero noviniek, ktoré zožali úspech aj na festivale v Cannes. Medzi nimi sú napríklad filmy ako Dogman Mattea Garroneho (Gomora, Reality Show), Climax argentínskeho provokatéra Gaspara Noého (Zvrátený, Vojdi do prázdna), alebo aj kontroverzný film o sériovom vrahovi The House That Jack Built nemenej známeho Larsa von Triera, ktorý si z francúzskeho festivalu odniesol tento rok hádam najrozporuplnejšie ohlasy. Cinematik ponúkne aj tvorbu iného, takisto skvelého dánskeho režiséra s rovnakým priezviskom. Je ním Joachim Trier. Jeho podmanivá intímna queer dráma Thelma tak doplní nemalé množstvo kvalitných snímok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Cinematik #Piešťany #Lars von Trier