Zomrel americký dramatik a scenárista Neil Simon, držiteľ Pulitzerovej ceny

Neil Simon, ktorý za svoj život napísal tri desiatky divadelných hier, rovnaký počet scenárov a mnoho libriet k muzikálom, zomrel v nedeľu vo veku 91 rokov.

26.08.2018 18:50
Neil Simon Foto: ,
Americký dramatik a scenárista Neil Simon zomrel vo veku 91 rokov.
debata (2)

Populárny bol aj u televíznych divákov, známe sú napríklad jeho scenáre k filmom Dobyvateľ sŕdc (1972), Zajatec 2. avenue (1975) či Vražda na večeru (1976). Simon zomrel v nemocnici na Manhattane po komplikáciách spojených so zápalom pľúc, čo oznámil podľa agentúry AP dramatikov dlhoročný priateľ, Bill Evans. Evans v roku 2004 daroval Simonovi obličku.

Marvin Neil Simon sa narodil 4. júla 1927 v newyorskom Bronxe do židovskej rodiny. Začínal ako poslíček v podateľni spoločnosti Warner Brothers, veľmi skoro však prešiel k písaniu skečov, následne scenárov ku komediálnym seriálom pre rozhlas a televíziu.

Na Broadwayi sa prekvapivo presadil hneď na prvý pokus: hra „Come Blow Your Horn“ sa dočkala 678 repríz a pod názvom Poď sa zabaviť (1963) podľa nej vznikol aj hollywoodsky film s Frankom Sinatrom v hlavnej úlohe. Za muzikál Little Me (1961) získal prvú nomináciu na cenu Tony a definitívne sa etabloval hitom Bosé nohy v parku (1963). Nasledovala opäť úspešná filmová adaptácia (1967) s ústrednou dvojicou v podaní Roberta Redforda a Jane Fondovej.

Podarilo sa mu získať napríklad Zlatý glóbus, štyri ceny Tony, vrátane jednej za výnimočný prínos divadlu, ďalej aj Pulitzerovu cenu a cenu Marka Twaina za humor. Štyri razy ho nominovali na Oscara. Je autorom diel ako Zlatí chlapci, Sladká Charity, Každý má svojho Leona, Čo zostalo z lásky, Apartmán v hoteli Plaza a ďalších. Pulitzerovu cenu získal v roku 1991 za drámu Stratení navždy (Lost in Yonkers). Na jej základe vznikol neskôr rovnomenný film.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Neil Simon