Festival horolezeckých filmov pozná víťaza

Dokumentárny film Teória šťastia podľa Rybanského slovenského režiséra Rasťa Hatiara získal Hlavnú cenu na 35. ročníku Medzinárodného horolezeckého filmového festivalu v Tepliciach nad Metujou.

27.08.2018 11:28
debata

Na podujatí, ktoré sa konalo od 23. do 26. augusta, súťažilo 41 filmov. „Potešilo by ma akékoľvek čestné uznanie a v kútiku duše som v neho aj dúfal. Nenapadlo mi však, že by tento príbeh mohol porotu osloviť natoľko, aby mu udelila najvyššie ocenenie. Vážim si cenu a teším sa, že neboli ocenené len výkony a extrémne dobrodružstvá, ale obyčajný príbeh skromného a vynikajúceho človeka,“ vyjadril sa filmár z Liptovského Mikuláša.

Tridsaťsedemmi­nútový poetický filmový príbeh je o kontraste a vzájomnom pochopení generácií, o tom ako vznikol prvovýstup Dračí kút, aj o poézii lezenia. Bývalý lezec, starý horal Ľubo Rybanský sa ešte aspoň raz v živote chce ísť pozrieť na mohutnú stenu bývalého lomu na Vtáčniku, kde so svojím spolulezcom Rudom Pravdom v 70. rokoch 20. storočia písal históriu horolezeckých prvovýstupov. Sklamanie, že súčasní tvorcovia sprievodnej tabule, ktorá je umiestnená pod stenou, na nich akosi pozabudli, vystrieda radosť zo stretnutia s mladým lezcom Petrom Kuricom, ktorý práve lezie ich legendárnu cestu Dračí kút.

Na festivale ocenili aj poľskú snímku Mama v réžii Wojteka Kozakiewicza (Najlepší horolezecký film), nemecký titul Súznenie duší Christiana Schmidta (Najlepší dokument), Dirtbag: Legenda o Fredovi Beckeym amerického filmára Davea O'Leskeho (Cena mesta) alebo Od palice k vrtu Jana Šimánka (Cena divákov). O zvláštne ocenenie poroty sa delia talianska snímka Len pre lezcov – Objavovanie Renata Casarotta v réžii Davideho Rivu a Vábenie výšok slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #Vábenie výšok #Teória šťastia podľa Rybanského