Festival Jeden svet si pripomenie Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Návštevníci a návštevníčky podujatia získajú za šesť dní popri premietaní samotných filmov aj množstvo cenných informácií a podnetov, ako sa aktívne podieľať na zmene k rovnoprávnej a empatickej spoločnosti.

30.08.2018 07:00
debata (4)

Festival Jeden svet, ktorého 19. ročník sa uskutoční od 11. do 16. októbra v Bratislave a v Košiciach, organizátori z občianskeho združenia Človek v ohrození venujú tentoraz spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

"Tematicky festival, tak ako každý rok, reaguje na aktuálne dianie a naša nová provokatívna téma SHUT UP! má upozorňovať na hlas tých, ktorých chcú mocní umlčať a má nás vyzývať, aby sme neostali ticho,“ priblížila nová riaditeľka Jedného sveta, režisérka a aktivistka Diana Fabiánová. „Každý z nás je zodpovedný za krajinu, v ktorej žije. Svojím konaním alebo mlčaním ju formujeme, dávame najavo, čo je tolerovateľné a čo nie. Festival Jeden svet odmieta mlčať. Prináša filmy a diskusie na témy, ktoré sa v našej spoločnosti ututlávajú. Bude to šesť dní plných informácií, inšpirácií a podnetov, ako sa aktívne podieľať na zmene k rovnoprávnej a empatickej spoločnosti,“ dodala.

Na tohtoročnú tému reaguje aj nová séria vizuálov festivalu, pod ktorú sa podpísal medzinárodne oceňovaný ukrajinský dizajnér Mykola Kovalenko, jeden z iniciátorov projektu SHUT UP!, do ktorého sa zapojilo takmer 400 grafických dizajnérov zo 40 krajín sveta a vytvorilo diela – plagáty ako spomienku na tragickú vraždu dvoch mladých ľudí na Slovensku. Vznikla tak jedinečná kolekcia, ktorá teraz ako výstava obchádza svet a bude aj súčasťou Jedného sveta.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu zároveň tešiť na vyše 60 filmov rozdelených do šiestich sekcií. Mnohé snímky pritom premietnu na Slovensku po prvý raz za osobnej účasti zahraničných a domácich tvorcov.

Okrem predstavenia silných filmových titulov je ambíciou aktuálneho ročníka festivalu ponúknuť aj čo najviac interaktívneho programu, vďaka ktorému sa z publika stanú angažovaní účastníci a účastníčky. Tento priestor vznikne na nových masterclassoch, workshopoch, multigeneračných premietaniach spojených s diskusiami a prednáškach s hosťami.

Program festivalu, ktorý vznikal v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, Minority Rights Group, vydavateľstvom Absynt a kníhkupectvom Artforum, si návštevníci a návštevníčky budú môcť vychutnať v bratislavských kinách Lumiere, Mladosť, Klap na VŠMU, Film Europe, v Univerzitnej knižnici, na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, v klube KC Dunaj a v kníhkupectve Artforum. V Košiciach sa festival uskutoční v Kine Úsmev a v Tabačke. Výber z filmov následne poputuje do takmer dvadsiatich slovenských miest.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová