Televízne tipy Pravdy: Obecná škola aj Káva a cigarety od Jima Jarmuscha

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 30. augusta do 5. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

30.08.2018 08:53
jan Tříska Obecná škola Foto:
Jan Tříska ako učiteľ Igor Hnízdo vo filme Jana Svěráka Obecná škola.
debata

Piatok 31. 8.

Prežijú ľadové medvede?, ČT2, 17.50
Francúzsky dokument na príbehu jednej medvedej rodiny dokazuje, že druh sa vplyvom zhoršených životných podmienok intenzívne prispôsobuje a vyvíja.

Magnolia, ČT2, 21.45
Divné veci sa dejú stále. Niekedy za to môže súhra životných náhod, inokedy ľudia, ktorí sa dopúšťajú omylov, páchajú hriechy, konajú zlé i dobré skutky. Alebo sú za všetkým nebesá hroziace apokalypsou a pritom dávajú novú nádej a azda aj možnosť začať znovu. O tom všetkom rozpráva film Magnolia prostredníctvom deviatich príbehov, ktoré sa navzájom prelínajú v pestrej mozaike, prepojenej televíznou vedomostnou šou. Všetko sa odohráva v jeden deň v ulici Magnolia na predmestí Los Angeles. Dráma USA z roku 1999, kde žiari nielen Tom Cruise, ale aj Juliane Moore.

Sobota 1. 9.

Posledné dni Anny Boleynovej, ČT2, 15.05
Dokudráma BBC rozpráva príbeh prvej popravenej anglickej kráľovnej. Zachytáva tri paranojou a panikou naplnené týždne od Anninho zatknutia po jej smrť na popravisku – je to rekonštrukcia doplnená príspevkami rešpektovaných komentátorov – vrátane Hilary Mantelovej, Davida Starkeyho, Philippy Gregoryovej a Alison Weirovej.

Doktor Živago, ČT2, 20.00
Slávny román Borisa Pasternaka si získal priaznivcov na celom svete. Chcete si pripomenúť príbeh lásky Jurija a Lary?

Obecná škola, Jednotka, 20.30
A pred koncom prázdnin trochu nostalgie so Svěrákovou Obecnou školou. Do chlapčenskej triedy nastupuje rázny učiteľ Igor Hnízdo… a ďalej to už určite poznáte, no možno si ten príbeh pozriete radi opäť.

Leni, Dvojka, 22.55
Divadelná hra Valerie Schulczovej o Hitlerovej dvornej fotografke Leni Riefenstahlovej ma pred pár rokmi v SND nadchla. Kto ju ešte nevidel, má šancu pozrieť si televízny záznam. Aj keď vidieť Zdenu Studenkovú v úlohe Leni naživo je zrejme neprenosný zážitok.

Nedeľa 2. 9.

Pařiči (Social animals), Cinemax, 20.00
Zatiaľ čo Zoeini priatelia si zakladajú rodiny, jej milostný život sa vinou nedostatku potenciálnych nápadníkov aj peňazí ocitá na úplnom dne. Potom však mladá žena stretne roztomilého Paula a od prvého okamihu si dokonale rozumejú. Má to jediný háčik: Paul je ženatý s Jane. Zoe sa zdôverí svojej najlepšej priateľke Claire a spoločne vymyslia plán, ako zachrániť nielen Zoein milostný život, ale aj jej podnikanie. V medzičase si Zoe uvedomí zásadnú vec – láska je boj, nikto nehrá fér a nájsť samú seba je len polovica vyhranej bitky.

Káva a cigarety, Dvojka, 21.45
Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíja kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného fil­mu.

Utorok 4. 9.

Trh márnosti, HBO, 20.00
Na toto sa teším: nová adaptácia literárnej klasiky Williama Makepeace Thackerayho, vydanej roku 1848. Na pozadí napoleonských vojen budeme v sedemdielnej minisérii sledovať krásnu Becky Sharpovú (Olivia Cooke), ktorá sa snaží vyhrabať z chudoby a vyšplhať sa až do srdca anglickej smotánky. Príbeh plný zločinov, veselia, milovania, smiechu, ohovárania a bojov ju zavedie na dvor kráľa Juraja IV., cez bitku pri Waterloo, zlomené srdce a stratené šťastie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Obecná škola #Magnólia #Trh márnosti