Filmové premiéry: Očakávaný film Jan Palach aj animák Kubko hrdina

Od štvrtka 30. augusta si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť napínavú snímku Upgrade aj dobrodružný film Náčelník.

30.08.2018 16:10
Jan Palach Foto:
Jana Palacha vo filme stvárnil herec Viktor Zavadil.
debata (1)

Jan Palach

Film pozoruje posledných niekoľko mesiacov života Jana Palacha. Pozoruje ho na základe dostupných faktických prameňov. Jan Palach nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí vopred nepovedal. Ani nenaznačil, že by bol niečoho takého schopný. Vo filme prechádza vzťahom so svoju priateľkou Helenkou, búrlivým študentským životom roku 1968, vzťahom s mamou, zažije študentské brigády v Kazachstane a Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Rovnako ako sa od jesene 68 mení verejný život, ráz ulíc aj výrazy ľudí, mení sa aj Jan Palach. Nikto si však nič nevšíma ani jeho dievča ani matka ani jeho spolužiaci. Ešte to ráno si Jan vzal od mamy desiatu, na internáte vtipkoval so spolužiakom a pred odchodom do mesta sa osprchoval. Všedné veci, všedného muža. Kamera po celý čas sleduje Janovu tvár a snaží sa zachytiť v nej okamžiky rozhodnutia, kedy sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.

Kubko hrdina

Kubko je mladý vtáčik, ktorý sa nevedel naučiť lietať. Hoci sa Kubko veľmi snažil, nepodarilo sa mu to a nemohol tak odletieť so svojou rodinou do teplých krajín. Našťastie stretáva nových kamarátov, ktorí mu pomôžu a spoločne sa vydávajú na cestu do rajského údolia, kde sa ukrývajú všetky vtáky pred ich najväčším spoločným nepriateľom, ktorým je neustále hladný sokol Šedou.

Náčelník

Počas poslednej doby ľadovej si chlapec odlúčený od svojho kmeňa vytvorí puto s vlkom, tiež izolovaným od svorky. Z odvekých nepriateľov sa zrazu musia stať spojenci, iba tak totiž dokážu nájsť cestu domov. Spoznajte príbeh zrodu psa ako najlepšieho priateľa človeka.

Upgrade

Za pár rokov už nebudeme musieť pohnúť prstom, pretože moderné technológie za nás všetko obstarajú. Technofóbom sa v takejto dobe nebude žiť veľmi ľahko Grey Trace (Logan Marshall-Green) je povestný tým, že ako jeden z posledných ľudí dáva pred technológiami prednosť vlastným rukám. Autonehoda na nočnej diaľnici a konflikt s bandou grázlov, ktorí mu zavraždia priateľku a jeho nadosmrti zmrzačia, mu obráti život hore nohami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Palach #filmové tipy #Upgrade #Kubko hrdina