Oscarový Obchod na korze otvorí Festival slovenskej kultúry v Luhačoviciach

Filmom Obchod na korze sa v pondelok 3. septembra začne program tradičných Dní slovenskej kultúry v Luhačoviciach.

03.09.2018 10:59
Ida Kamińska, Jozef Kroner, Obchod na korze Foto:
Ida Kamińska a Jozef Kroner v oscarovom filme Obchod na korze.
debata

Psychologická dráma režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa získala v roku 1967 vrcholné svetové ocenenie – Oscara za najlepší neanglicky hovorený film. Je o živote ľudí vo východoslovenskom mestečku, na ktorých ťažko doľahnú zákony prijaté fašistickou vládou. Film patrí k najoceňovanejším titulom československej kinematografie.

Organizátori si uctia architekta Dušana Jurkoviča slávnostným odhalením jeho lavičky na Kúpeľnom námestí i tematickou prechádzkou po jeho stopách, ktoré v podobe rôznych objektov tam dodnes stoja. Je to pri príležitosti 150. výročia narodenia tejto významnej česko-slovenskej kultúrnej osobnosti.

Premietanie novej verzie filmu režiséra Dušana Trančíka Svetlé miesto pripomenie osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života na moravsko-slovenskom pomedzí, kde sa začiatkom 20. storočia odohralo historické zblíženie Čechov a Slovákov.

Na besednom podujatí Aš po Už/horod predstavia študenti Ateliéru textilnej tvorby UMPRUM z Prahy osudy významných podnikateľských rodín, ktoré stáli pri zrode Československa. Sú to výsledky ich výskumu medzi mestami Aš a Užhorod. V ňom sa zamerali aj na Národný štýl, postavenie svojej školy a umelcov. Ich zámer je, aby sme si vážili minulosť našich miest a rodákov, ktorí sa aktívne zapájali do verejného diania.

Dlhodobé ľudské spolužitie priblíži nová komédia režiséra Ľuboša Baláka Manželstvo v kocke, ktorú na javisku zahrajú Oldřich Navrátil a Zuzana Kronerová. Aj komédia o parlamentnej demokracii v bežnej rodine Rodinný parlament v podaní trnavského Divadla Jána Palárika sľubuje veselé divadelné predstavenie.

Kolonádnymi koncertmi sa predstavia bratislavské telesá ľudová hudba Fidlikanti aj C a K dychový orchester s pochodovou i tanečnou hudbou z čias rakúsko-uhorskej armády. Tradičnú ľudovú hudbu v modernom prevedení zahrá v Kúpeľnom divadle cimbalová kapela Silband, ktorá v roku 2010 zaujala verejnosť v televíznej súťaži Česko-Slovensko má Talent.

debata chyba