25 rokov slovenského filmu! Lumiére pripomenie výročia tvorcov aj udalostí

Filmotéka bratislavského Kina Lumiére prináša divákom program s novými cyklami.

03.09.2018 14:12
Magda Vášáryová Foto: ,
Herečka Magda Vášáryová na archívnom zábere. Aj jej bude venovaný jeden z filmových cyklov v bratislavskom kine Lumiére.
debata

„Pripomenie dávne i menej vzdialené výročia udalostí i filmových tvorcov, na plátno sa vrátia aj viaceré cykly, ktorých dramaturgia sa sústreďuje na vzácne dobové dokumenty z filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ),“ informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Ako ďalej spomenula, v septembri štartujú vo Filmotéke dva štvormesačné cykly. Slovenský filmový rok 1968 ponúkne dlhometrážne snímky, ktoré mali v slovenskej kinodistribúcii premiéru v roku 1968. Zámerom kurátorov je čo najvernejšie evokovať návštevu kina pred polstoročím.

„Program bude kopírovať dobovú projekciu, čo znamená, že pred dlhometrážnymi filmami sa usilujeme premietať aj krátkometrážne filmy tak, ako to bolo v minulosti zvykom,“ hovorí jeden z kurátorov Michal Michalovič s tým, že na úvod každého programového bloku bude premietnutý aj dobový Týždeň vo filme podľa dátumu premiéry filmu. V septembri cyklus odštartujú filmy Tri dcéry (1967) Štefana Uhra, Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera a Psychodráma (1964) Jozefa Zachara.

Do decembra potrvá aj cyklus 25 rokov slovenského filmu, venovaný 25. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Predstaví 25 hraných filmov z roku 1993 až 2017 a výber z dokumentárnej tvorby. V septembri diváci uvidia filmy Anjel milosrdenstva (1993) Miloslava Luthera, Na krásnom modrom Dunaji (1994) Štefana Semjana, Záhrada (1995) Martina Šulíka, Jaškov sen (1996) Eduarda Grečnera, Tábor padlých žien (1997) Ladislava Halamu, Rivers of Babylon (1998) Vlada Balca a Všetci moji blízki (1999) Mateja Mináča. Filmy sa budú premietať chronologicky podľa roku vzniku.

K výročiam filmových osobností sa Filmotéka vracia prostredníctvom ich filmov. V septembri si takto pripomenieme 70. narodeniny herečky Magdy Vášáryovej od jej debutu ako 15-ročnej vo filme Vladislava Pavloviča Senzi mama (1964) cez nezabudnuteľné úlohy v snímkach Marketa Lazarová (1967) Františka Vláčila či Postřižiny (1980) Jiřího Menzela až po film Tichá radosť (1985) Dušana Hanáka, za ktorý získala cenu na festivale v San Reme. Diváci si budú môcť pozrieť aj tvorbu ďalších jubilantov – kameramana Stanislava Doršica pri príležitosti jeho 75. narodenín a strihača a producenta Patrika Pašša, ktorý oslavuje 70 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #film #slovenský film #program #Kino Lumiere