Televízne tipy Pravdy: Láka dráma z veľhôr aj Tormovej bláznivá mama

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 6. septembra do 12. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

06.09.2018 11:00
som mama, kristína farkašová, kristína tormová,... Foto:
Z nakrúcania seriálu Som mama. Na zábere sú herečky Daniela Šencová (vľavo) a Kristína Tormová.
debata

Štvrtok 6.9.

John McCain: Komu zvoní hrana, HBO, 21.50 (alebo v piatok 7. 9. na HBO2, 23.10)
Režisér Peter Kunhardt nakrútil portrét Johna McCaina, keď významný politik ochorel na rakovinu mozgu. Vedelo sa, že diagnóza je smrteľná a ortieľ sa aj naplnil: 81-ročný McCain cez víkend zomrel. Senátor za štát Arizona bol do funkcie, ktorú vykonával vyše tridsať rokov, zvolený šesť ráz. V roku 2008 bol republikánskym kandidátom na amerického prezidenta. Porazil ho kandidát demokratickej strany Barack Obama. McCain si vtedy vybral za viceprezidentku guvernérku štátu Aljaška Sarah Palinovú. Film o tom všetkom môže byť naozaj zaujímavý. Vystupuje v ňom veľa McCainových príbuzných, priateľov, kolegov politikov, aby skladali mozaiku názorov o človeku, ktorý do poslednej chvíle myslel vyhranene. A ukazuje sa, že vstupuje do diskusií aj po smrti.

Piatok 7. 9.

Génius – Einstein, ČT2, 21.00
Albert Einstein je stále vedeckou aj ľudskou autoritou, hoci v dnešnej dobe rúcania modiel skúšajú spochybniť aj jeho. O to zaujímavejší môže byť prvý hraný seriál z produkcie National Geographic o Einsteinovom živote, a to od čias, keď chodil na strednú školu. Životopisnú drámu o slávnom fyzikovi uvádza konštatovanie, že bol odborníkom na záhady vesmíru, ale v ľuďoch sa nevyznal vôbec. Obyčajne to tak býva. Veľký vedec mal problémy aj so ženami. Prvá manželka bola tiež vedkyňa a povráva sa, že mu k objavom pomohla. Uvidíme, ako to postaví film.

Námet je to v každom prípade vynikajúci. Aj v názve seriálu je slovo génius. To už sa dnes málokomu prizná, lebo nikto nikoho neuznáva. Film možno naznačí aj to, ako dnes chápeme genialitu. Čo na Einsteinovi obdivujeme? Čo z jeho teórií platí? Je to veľkofilm, kolektívne dielo s hviezdami ako Antonio Banderas, Johnny Flynn, Geoffrey Rush, Samantha Colley, Alex Rich atď. A účinkujú aj českí herci (aj sa v Česku niečo nakrúcalo), veď Einstein prednášal aj v Prahe. Takže – bude aj čo pozerať, aj sa zamýšľať nad tajomstvami fyziky.

Kovboji, Dvojka, 22.10
Alain je milovníkom westernu a country, chodí na podujatia, ktoré sa tomuto žánru venujú. Práve počas takéhoto festivalu, kdesi na východe Francúzska, zmizne jeho šestnásťročná dcéra Kelly. Niet po nej ani stopy. Alain sa púšťa do pátrania, ktoré trvá roky. Pátraniu obetuje všetko, čím dovtedy žil. Sprevádza ho syn Kid. Hľadanie dcéry ich zavedie na vzdialené a nebezpečné miesta. Film obsiahol obdobie dvoch desaťročí, odohráva sa vo Francúzsku a na Blízkom východe. Diváci si pochvaľujú nečakané vyvrcholenie a tvrdia, že francúzska kinomatografia sa zasa raz ukázala. Niektorí diskutéri v debate nazývajú film westernom zo súčasnosti, ktorý reflektuje aj súčasné svetové problémy. Vraj sú v snímke aj pomalé miesta, ale celkovo upúta.

Nedeľa 9. 9.

Hora medzi nami, HBO, 20.00
Režisérom je palestínsky filmár Hany Abu-Assad, hlavné úlohy dostali Kate Winsletová a Idris Elba. Ona sa ponáhľa na svadbu, on má naliehavú prácu. On je lekár, ona fotoreportérka. Ocitnú sa však sami v zasneženej divočine. Lietadielko, ktorým chceli stihnúť svoje neodkladné plány, havarovalo. Teraz bojujú o holý život. Nikto im nemôže pomôcť, musia zmobilizovať sily a spojiť sa. Takéto filmy bývajú dramatické, drsné, ale nebezpečenstvo obyčajne vyváži krásna láska, ktorá sa zvykne zrodiť hoci aj v pekle. Čo však bude so snúbencom, ktorý čaká na svadbu, a čo s pacientom, ktorý čakal na operáciu? Šikovný filmár iste všetko dotiahol do dobrého konca. Filmy s Kate obyčajne nesklamú.

Streda 12.9.

Som mama, JOJ, 20.35
Komediálny seriál, inšpirovaný rovnomennou knihou Kristíny Farkašovej o úskaliach materstva, priblíži divákom príbeh nezávislej Tiny, ktorej život obráti naruby nečakané tehotenstvo. Aby toho nebolo málo, deti budú dve a otec možno ani jeden. Ich sploditeľa Roba stretla totiž Tina iba nedávno, o vzťahu sa nedá hovoriť. Tehotenstvo je navyše rizikové. Tina však vďaka situácii spozná mnoho mamičiek a v materskom centre je ako doma. Do deja vstupujú aj rodičia hlavných hrdinov a karty zamieša tiež kolega Adam. Hrajú: Kristína Tormová, Jiří Havelka, Zuzana Kanócz, Ján Dobrík, Daniela Šencová, Štefan Martinovič, Michaela Čobejová, Ady Hajdu a ďalší. Milovníci seriálov z domácich zdrojov si prídu na svoje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain #Kate Winslet #HBO #televízne tipy Pravdy #Som mama #Hora medzi nami