Filmové premiéry: Do kín bude lákať desivá Mníška aj tragédia z Nórska

Aj prvý septembrový štvrtok prináša do slovenských kín nádielku noviniek. Aké z nich by sme odporučili? Radšej žiadnu konkrétnu, výber je na vás. Tu je ich prehľad!

06.09.2018 15:09
debata
Záber z hororu Mníška. Foto: SITA/AP
Záber z hororu Mníška. Záber z hororu Mníška.

Mníška

Keď mladá mníška z kláštorného opátstva v Rumunsku spácha samovraždu, priamo z Vatikánu sú vyslaní kňaz a mladá novicka, aby túto udalosť prešetrili. Spoločne odkrývajú príšerné tajomstvo. Riskujú nielen svoje životy, ale aj vlastnú vieru a samotné duše, pretože čelia zlomyseľnej sile v podobe démonickej mníšky, ktorá už predtým terorizovala publikum vo filme V zajatí démonov 2 a opátstvo sa tak stáva hrozivým bojiskom medzi žijúcimi a zatratenými.

Cesta za láskou

Keanu Reeves a Winona Ryder spolu v legendárnom filme Dracula vytvorili príbeh veľkej, úprimnej a čistej lásky. V komédii Cesta za láskou do seba vrazia ako večne nepríjemní a ufrflaní samotári na svadbe, kam jednoducho museli. Omylom sa dajú do reči už na letisku počas cesty a hneď zistia, že majú vlastne veľa spoločného: nenávidia ženícha, nevestu, svadby a zo všetkého najviac začnú nenávidieť seba navzájom. Obaja by chceli byť úplne inde, najlepšie sami a hlavne sa navzájom nikdy nevidieť. Sarkazmus ich na akcii plnej šťastných ľudí, ktorí sa chcú baviť, postupne od všetkých ostatných izoluje, až jednoducho ostanú sami a musia sa začať rozprávať. A keď sa s niekým rozprávate a pijete pri tom víno, môže sa nakoniec stať čokoľvek.

Christopher Robin

Dospelý Christopher Robin tvrdo pracuje v zamestnaní, je mizerne platený a jeho budúcnosť vo firme je neistá. Práca ho vyťažuje na toľko, že na dcérku a manželku má iba málo času. Christopher už nadobro zabudol na voje idylické detstvo s prostomyseľným plyšovým medvedíkom a jeho kamarátmi. Keď sa však s medvedíkom po rokoch stretne, ich priateľstvo opäť vzplanie a pripomenie Christopherovi nekonečné dni detských radovánok a zábavy, ktoré ako malý chlapec zažíval.

Utøya, 22. júla

Film Utøya 22 juli je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa stali v tento tragický deň v r. 2011 na nórskom ostrove, keď pravicový politický aktivista Andreas Breivik zabil 77 ľudí – účastníkov letného pobytu účastníkov letného pobytu mládežníckej organizácie Nórskej strany práce. Táto masová vražda šokovala celý svet a tento film je nakrútený na základe reálnych svedectiev. Film uchováva princíp jednoty miesta a času, je nakrútený formou akoby jedného záberu, ktorý sugestívnou kamerou sleduje pohyb hlavnej aktérky – 18 ročnej Kaji a ďalších vyplašených teenagerov, ktorí zo začiatku netušia , čo sa deje, len počujú neprestávajúcu streľbu a v panike bežia a pokúšajú sa ukryť. Scenár filmu je založený na rozhovoroch s tými, ktorí prežili a snaží sa čo najvernejšie zachytiť pocity mladých, ktorí boli počas útoku na ostrove. Popisuje udalosti z ich perspektívy a ukazuje, ako sa zachovali v tejto hraničnej situácii. S ohľadom na pozostalých sú charaktery filmu fiktívne.

Monštrum

Monštrum je príbeh o manipulácii mocných s našimi životmi. Príčina a následok sa valia dole kopcom, naberajú na objeme, drvia všetko, čo sa im dostane do cesty. Ľudské životy sa končia len preto, že stoja v ceste pohrome. Valiaca sa guľa je za okamih tak obrovská, že ľuďom dokonale zakryje výhľad. Už nevidno, kto na vrchole kopca ťukol nohou do malej guličky.

Posledný autoportrét

Známy slovenský dokumentarista po dlhých rokoch tvorivej (ne)absencie dokončil nový film. Na prvý pohľad, ako inak, dokument. Čo však nie je celkom pravda. Marek Kuboš sa v tomto umeleckom hybride pokúsil o netradičnú sebareflexiu – ako umelca, syna, ale tiež obyčajného človeka. Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných, diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením filmárskej kariéry, alebo aspoň jej doterajšej podoby. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými, slovenskými filmármi, ale aj prostými ľuďmi, sa snaží nájsť na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #kino #mníška #filmové premiéry #Utöya #Cesta za láskou