Na Juraja Herza si zaspomína jeho dvorný kameraman Dodo Šimončič

Kino a filmový klub Iskra v Kežmarku si spolu s divákmi v pondelok (10.9.) o 19.00 h uctia pamiatku legendárneho režiséra a kežmarského rodáka Juraja Herza, ktorý zomrel 8. apríla tohto roku a 4. septembra by sa dožil 84. narodenín. Zaspomínajú si naňho projekciou dvoch jeho filmov zo 60. rokov minulého storočia.

10.09.2018 07:00
Juraj Herz Foto: ,
Režisér Juraj Herz na archívnom zábere.
debata

Prvým z nich bude jeho úplne prvé filmové dielo stredometrážna snímka Sběrné surovosti z roku 1965, ktorú nakrútil na motívy poviedky českého spisovateľa Bohumila Hrabala. Druhým filmom bude celovečerná impresionisticky ladená dráma Sladké hry minulého leta (1969), pôvodne televízna adaptácia literárneho diela Guya de Maupassanta. Obe snímky budú premietnuté z dnes už historického 35mm filmového materiálu.

Pozvanie Kežmarčanov na toto spomienkové podujatie prijal kameraman filmu Sladké hry minulého leta Dodo Šimončič, ktorý si na svojho kolegu a priateľa zaspomína spolu s divákmi. S Herzom okrem spomínaného filmu nakrútil i ďalšie známe snímky: Čestný občan (Slovensko 2.0, 2014), Galoše šťastia (1986), Sladké starosti (1984) a Petrolejové lampy (1971).

Režisér Herz vo svojej autobiografickej knihe Autopsie z roku 2015 uviedol, že keď hľadal kameramana na film Sladké hry minulého leta, niekto mu povedal, že v Bratislave je jeden mladý kameraman, ktorý nakrúca svoj prvý, ale nesmierne zaujímavý film. Volal sa Dodo Šimončič a mal vtedy 24 rokov.

„Režisérom toho filmu bol môj spolužiak z umelecko-priemyselnej školy v Bratislave Elo Havetta a film sa volal Slávnosť v botanickej záhrade. Elo mi premietol, čo som chcel, a ja som bol nadšený, videl som zábery, ktoré boli vyslovene impresionistické. Od tej chvíle som si bol istý, že mám pre Sladké hry minulého leta kameramana,“ povedal Herz.

„Keď som sa s Dodom Šimončičom zoznámil, prekvapilo ma, aký je tichý a skromný, skoro nesmelý. Bál sa, či na to stačí, ale presvedčil som ho, že podľa toho, čo som videl, nemám najmenšie pochybnosti. Myslím si, že mi veľmi neveril, ale nakoniec sme sa dohodli,“ takto si rozpomenul vo svojej autobiografii Herz na prvé osobné stretnutie s kameramanom, ktorý s ním neskôr nakrútil aj ďalšie úspešné filmy.

debata chyba
Viac na túto tému: #dodo šimončič #Juraj Herz #kežmarok #spomienka