V utorok sa v Piešťanoch začne Cinematik

Na podujatí , ktoré potrvá do nedele 16. septembra, uvedú celkom 97 filmov, z toho 79 celovečerných a 18 stredno a krátkometrážnych.

10.09.2018 09:04
Čo len ľudia povedia Foto:
Záber z filmu Čo len ľudia povedia.
debata

Viac ako 46 snímok pritom budú môcť návštevníci a návštevníčky festivalu vidieť v slovenskej premiére a pripravených je aj niekoľko domácich koprodukčných premiér.

Festival otvorí dráma Čo len ľudia povedia (2017) nórskej režisérky Iram Haq. „Ústrednou postavou tejto snímky je mladá pakistanská dievčina Nisha žijúca v Osle, neustále narážajúca na obrovský konflikt so svojou rodinou pevne sa držiacou islamských tradícií. Rodičia šestnásťročného dievčaťa žijú skostnatelým spôsobom života a nechcú Nishi dovoliť istý spôsob zábavy, ktorý má so svojimi spolužiakmi, čo vyvrcholí výrazným konfliktom, ktorý sa posúva až do bodu, keď ju pošlú na prevýchovu do svojho rodného mesta. A tam nastáva výrazná konfrontácia medzi mladým dievčaťom a systémom. Musí sa učiť, ako sa v nových podmienkach správať k mužom, čo jej islam umožňuje a čo nie. Je to pre ňu výrazný problém,“ priblížil v rozhovore pre agentúru SITA Peter Konečný z organizačného tímu festivalu.

Filmy budú následne premietať v štrnástich sekciách, z ktorých dve, Meeting Point Europe a Cinematik.doc budú súťažné. Okrem nich sú prichystané aj nesúťažné bloky ako Nórsko pod lupou, Rešpekt: Joachim Trier zameranú na tvorbu slávneho nórskeho režiséra, Za hranicou kultu: Krutá ľúbosť, Čo dom dal, Eye on Films, Juraj Herz, Kinema Choice, Zvláštne uvedenie, Bažant Kinematograf, Cinematik Jr., Kino Kúpele či Cinematik Electric, v rámci ktorej budú môcť diváci a diváčky vidieť kultové americké hororové snímky Frankenstein (1931) Jamesa Whalea a Mucha (1958) Kurta Neumanna. Premietať ich budú v zrekonštruovanej Elektrárni Piešťany z roku 1906. „Tieto dva filmy považujeme za veľmi dôležité v kontexte americkej hororovej kinematografie 30-tych a 50-tych rokov minulého storočia. James Whale, jeden z prvých priznaných homosexuálnych režisérov v Hollywoode, nakrútil Frankensteina okrem iného aj z toho dôvodu, že ho fascinoval vznik ľudského života bez ženského elementu. Preto bol Frankenstein preňho taký dôležitý a je to napokon jeden z najdôležitejších hororov americkej kinematografie 30-tych rokov uplynulého storočia. A film Mucha prinesieme zas v jeho pôvodnej verzii. Diváci si pamätajú zvyčajne neskoršiu verziu z 86-teho, ale tá poviedka, ktorá pre jeden pánsky časopis vznikla už v roku 1957, sa filmového spracovania dočkala už v roku 1958. A prečo práve tieto dva filmy? Pretože oba súvisia s elektrickou energiou, s elektrinou, výbojmi a premietať ich v elektrárni bude, dúfame, elektrizujúce,“ poznamenal Konečný.

Slovenskú kinematografiu na festivale zoskupí predovšetkým súťažná sekcia Cinematik.doc, ktorá sa sústreďuje na nové slovenské dokumentárne filmy. Z hraných slovenských koprodukčných filmov Cinematik prinesie v premiére tiež snímku Pivnica (2018) Igora Vološina v hlavnej úlohe s hercom, režisérom a scenáristom Jean-Marcom Barrom, ktorý na festival zavíta aj osobne. Druhým výrazným domácim filmom bude česko-slovenská koprodukčná snímka Domestik (2018) Adama Sedláka o fanatickom zanietení človeka stať sa cyklistom.

Okrem filmovej nádielky, ktorú uzatvorí v nedeľu večer najnovší film Asghara Farhadiho Všetci to vedia (2018), sa návštevníci a návštevníčky festivalu môžu tešiť aj na viacero sprievodných podujatí a hudobný program, o ktorý sa postarajú kapely Billy Barman, Funny Faces, King Shaolin, Puding pani Elvisovej, Sel Sounds a Stolen Street a DJ-i Reverend, Duhan & Martin Polák, Wosa2000, Bobsan & Yanchi, Subtension & M-Cee a Gonzo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Piešťany