Cinematik si posvieti na nórsky film

Pozerať kultový horor v prostredí piešťanskej elektrárne či najnovšie drámy v najväčšej kinosále na Slovensku? Isť sa pred premietaním zabaviť na filmový kvíz a po premietaní na dobrý koncert? Stačí prísť do Piešťan.

11.09.2018 12:00
Matt Dilon Foto:
V najnovšom filme Larsa von Triera Jack stavia dom stvárnil Matt Dilon sériového vraha.
debata (1)

Na filmovom festivale Cinematik bude aj tento rok z čoho vyberať. Začína sa už dnes a potrvá do nedele. Dokopy ponúkne 97 filmov, z toho 79 celovečerných a 18 stredo- a krátkometrážnych. Máloktorý filmový festival sa snaží tak originálne z roka na rok prekvapovať a tešiť svojich návštevníkov. Cinematik, ktorý oslavuje 13. ročník, si prichystal tentoraz jednu naozaj výnimočnú špecialitu pre tých najodvážnejších. K premietacím miestam pribudne totiž rekonštruovaná piešťanská elektráreň. V nej budú môcť diváci zhliadnuť dva kultové horory. Jedným z nich bude Mucha (1958) Kurta Neumanna. „Je to vynikajúci priestor. Skúšali sme si ho minulý rok. Chceli sme tam odpremietať filmy, ktoré určitým spôsobom súvisia s elektrinou a industriálnym priestorom, akým táto elektráreň je,“ priblížil filmový kritik a člen organizačného tímu festivalu Peter Konečný. Návštevníkov tak čaká unikátny, mierne adrenalínový zážitok.

Sloboda verzus tradície

Festival charakteristický skvelou atmosférou a kvalitným výberom filmov otvorí v Dome umenia nórska dráma Čo len ľudia povedia, ktorú režírovala Iram Haq. Film rozpráva o pakistanskej rodine žijúcej v Osle. Nastáva v nej generačný konflikt medzi 16-ročnou Nishou túžiacou po slobode a jej rodičmi. Tí zastávajú vlastné tradície a snažia sa tak dcéru ochrániť pred nástrahami západnej spoločnosti. „Myslím si, že je to skvelá voľba pre otvorenie festivalu. Tento film bol pre mňa výnimočným zážitkom. Dovolím si tvrdiť, že po hereckej, scenáristickej stránke, je to presne typ filmu, ktorý spĺňa očakávania divákov aj kritiky,“ povedal pre Pravdu Konečný.

Severská kinematografia bude mať tento rok na Cinematiku pomerne silné zastúpenie, keďže divákov čaká samostatná sekcia Nórsko pod lupou s filmami ako Pyroman, Drevorubač alebo Detstvo. Špeciálnu sekciu bude mať aj nórsky režisér Joachim Trier. Festival premietne jeho krátkometrážne aj celovečerné filmy ako Repríza (2006), Oslo, 31. augusta (2011) či Hlasnejšie ako bomby (2015). „Tento balík filmov reprezentuje pestrosť nórskej kinematografie. Chceme ukázať, že Nórsko má silné zastúpenie aj v rámci hranej filmovej tvorby, nie len v rámci seriálov. Joachim Trier je mladý režisér, ktorý má stále čo ponúknuť. Vzhľadom na to, že na Slovensku sa premietal zatiaľ iba jeden jeho film – Thelma, chceli sme najmä mladým priblížiť jeho tvorbu. Ide o fenomenálneho režiséra, ktorý skvele pracuje s hercami,“ priblížil obe sekcie Konečný.

Ktoré filmy z programu patria podľa Konečného k najatraktív­nejším? „Je veľmi ťažké uprednostniť niečo pred niečím, keďže hráme skoro 80 celovečerných filmov. No osobne, aj v rámci toho, že očakávame k tomuto filmu veľký ohlas, by som vyzdvihol snímku Jack stavia dom od Larsa von Triera o sériovom vrahovi, ktorého režisér vo filme sleduje 12 rokov. Taktiež bude určite veľký záujem o film Hranica v réžii Iránčana Aliho Abbasiho. Určite by som spomenul aj Studenú vojnu Pawela Pawlikowského, dnes už veľmi známeho poľského režiséra, ktorý získal Oscara za film Ida (2013),“ povedal Konečný. „Spomenul by som aj Gaspara Noého, pretože toho máme na festivaloch všetci radi, keďže po jeho filmoch nastávajú vždy veľmi bohaté diskusie. Pevne veríme, že aj jeho najnovší film Climax, zaujme množstvo divákov a v Dome umenia, ktorý je zároveň najväčšou kinosálou na Slovensku s viac než 600 miestami, to bude určite vynikajúci zážitok,“ dodal.

Surreálna dráma aj bolestivý náhľad do minulosti

Vzhľadom na to, že ide o 13. ročník, festival ponúkne symbolicky filmy od trinástich významných režisérok. Jednou z nich je Alice Rohrwacher, ktorej koprodukčná talianska jemne surreálna dráma Šťastný Lazzaro o dobrosrdečnom mladíkovi získala tento rok v Cannes Cenu za najlepší scenár. Lákadlom je určite aj film Príbeh režisérky a scenáristky Jennifer Fox. Laura Dern v ňom stvárnila dokumentaristku vyrovnávajúcu sa so svojou minulosťou, keď bola sexuálne zneužívaná. Film mal premiéru na festivale Sundance. O generačnom konflikte okrem filmu Čo len ľudia povedia (r. Iram Haq) pojednáva aj ďalší film, ktorý festival Cinematik odpremiéruje. Ide o snímku Prevýchova Cameron Postovej. Tínedžerku, ktorú rodičia pošlú do kresťanského tábora, aby ju vyliečili z homosexuality, stvárnila vychádzajúca americká hviezda Chloë Grace Moretz a o réžiu sa postarala Desiree Akhavan.

Záverečným filmom, ktorého premietanie bude spojené s udeľovaním festivalových cien, je španielsko-francúzska mysteriózna dráma Všetci to vedia oscarového Asghara Farhadiho (Rozchod Nadera a Simin). V hlavných úlohách sa predstavia Penélope Cruz a Javier Bardem.

Tipy z programu Cinematiku

Spaľovač mŕtvol, r. Juraj Herz (utorok 20. h)
Psychologický horor s prvkami grotesky zasadený do 30. rokov 20. storočia. Najslávnejší film Juraja Herza rozpráva príbeh Karla Kopfrkingla, obetavého zamestnanca pražského krematória. Stvárnil ho Rudolf Hrušinský.

Pivnica, r. Igor Voloshin (streda, 20. h)
Dvojica manželov musí odložiť vzťahové problémy, keď sa ich dcéra stratí. Premiéra slovenského filmu s Jeanom-Marcom Barrom.

Hrozná matka, r. Una Urushadze (štvrtok, 20. h)
Päťdesiatročná Manana už obetovala kvôli svojim deťom mnoho. Stereotypný život v domácnosti ju už omrzel. Teraz túži po kariére spisovateľky.

Dogman, r. Matteo Garrone (piatok, 20. h)
Marcello je útly chlapík pracujúci v salóne pre psov. Popritom sa musí starať o svoju dcéru Alidu. Problémy mu však robí bývalý boxer Simoncino, ktorý ho ponižuje a terorizuje.

Loro, r. Paolo Sorrentino (sobota, 20. h)
Ako to vyzerá, keď sa stratia hodnoty v politike a vládne ego? Stály spolupracovník Paola Sorrentina Tony Servillo tentoraz stvárnil dlhoročného talianskeho predsedu vlády, miliardára Silvia Berlusconiho.

Utøya, 22. júla, r. Erik Poppe (nedeľa, 14. h)
Príbeh mladej Kaji, ktorá sa ocitne spolu so sestrou a kamarátmi v ohrození života. Film je inšpirovaný teroristickým útokom Andersa Breivika na ostrove Utøya, 22. júla 2011.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Lars von Trier #Utöya