Televízne tipy Pravdy: Gwyneth Paltrow ako Emma aj Tulipánová horúčka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 14. septembra do 19. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

14.09.2018 16:00
Gwyneth Paltrow Foto:
Gwyneth Paltrow vo filme Emma.
debata

Piatok 14. 9.

Co je vám, doktore? CS Film, 20.00
Na margo tohto českého filmu z roku 1984 jeden z divákov napísal: Jedna z ďalších Olmerových a Svěrákových komédií, ktoré v podstate dokumentujú českú spoločnosť 80. rokov, keď nevera a promiskuita boli samozrejmosťou. Tu ide o prípad manželov, „dobrého“ idealistu v podaní Zdeňka Svěráka a jeho „zlej“ ženy Ivy Hüttnerovej. Rozvedú sa a Svěrák to skúša s mladým dievčaťom znovu. Celkom pravdepodobný a v rôznych obmenách asi dosť častý príbeh mnohých ďalších ľudí. Či budú šťastní, sa tu pre istou neukáže – a to je celkom poctivé, inak by to bola rozprávka. Ak ste sa nezľakli, pozrite si to.

Fena, Cinemax, 23.35
Zaujala ma upútavka tejto americkej čiernej komédie z roku 2017. Má to byť príbeh o žene, ktorá už má po krk podvádzania, workoholického manžela aj nevďačných detí a rozhodne sa premeniť na besného psa, čím sa dramaticky zmení doterajší chod ich rodiny. A ešte viac som sa bavila na komentároch tých, čo už dielo videli. Jeden píše: „Ako toto mohol James Cameron označiť za svoj najobľúbenejší film, to mi teda hlava neberie. Ženská, čo si začne myslieť, že je pes, chlap, čo je idiot, a detí toľko, že ich museli mať asi v pätnástich, teda v čase, keď si nikto z členov rodiny nemyslel, že je pes. No neviem, možno je to taký temne humorný príbeh, že som pre samu temnotu nepostrehol ten humor.“ A druhý kontruje: „Naprosto ohromujúca, výnimočná snímka.“

Sobota 15. 9.

Adidas a Puma – duel bratov, ČT2, 20.00
Tento film o dvoch nemeckých bratoch – Adolfovi a Rudolfovi Dasslerovcoch, zakladateľoch dvoch športových impérií, chvália aj tí, čo inak nemecké filmy veľmi neobľubujú. Snímka sa odohráva v rokoch 1924 až 1954. Rozpráva o bratoch z nemeckého malomesta, ktorí majú celkom odlišné povahy a zhodnú sa len na svojom poslaní: vyrábať dokonalú športovú obuv. Adi je športový nadšenec a vynálezca, Rudi zasa neústupný obchodník – navzájom sa dobre dopĺňajú. Achillovou pätou bratov sú však ich ženy, medzi ktorými sa prehĺbi vzájomná nevraživosť, keď sa Adiho energická manželka rozhodne pracovať vo firme, ale tá Rudiho ostane verná tradícii. Nasledujú hádky, bratia sa rozídu a založia dve súperiace firmy…

Nedeľa 16. 9.

Emma, Cinemax, 10.10
Ste priaznivcami Jane Austenovej alebo máte radi Gwyneth Paltrowovú? Potom je táto komická rozprávka o dohadzovačke pre vás. Pre niekoho presladené, iný sa bude baviť. Mne sa toto spracovanie z roku 1996 páčilo.

Zahradnictví (3), ČT1, 20.20
Posledná časť Hřebejkovej trilógie Zahradnictví sa volá Nápadník. Dej trilógie časovo predchádza obľúbeným Pelíškom. Rozpráva o troch rodinách: rodine leteckého rádiotelegrafistu, rodine majiteľa kaderníckeho salóna a rodine majiteľa záhradníctva. Nápadník sa odohráva na konci 50. rokov, keď vzťahy poznamenala vojna a komunistický prevrat. Má to byť romantická komédia o predstavách rodičov, ako by malo vyzerať šťastie ich detí. Hrajú obľúbení herci – J. Macháček, G. Míčová, A. Geislerová, M. Finger, K. Melíšková.

Pondelok 17. 9.

Tulipánová horúčka, JOJ Cinema, 23.45
Tulipánovú horúčku som videla vlani v kine. Lákal ma Amsterdam 17. storočia, keď jediná cibuľka exotickej kvetiny mala hodnotu desaťnásobku priemernej mzdy a majiteľovi mohla priniesť nesmierny majetok. A tiež Alicia Vikander v role mladej Sophie, ktorá sa vydá za bohatého obchodníka (Christopher Waltz). Hádajte, čo sa stane, keď sa však objaví nádejný maliar v podaní Dana DeHaana?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #televízne tipy Pravdy