Televízne tipy Pravdy: Rivali Borg a McEnroe aj Rozum a cit

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 21. septembra do 26. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

21.09.2018 09:00
Borg/McEnroe Toronto Foto:
Shia LaBeouf ako John McEnroe a Sverrir Gudnason ako Björn Borg vo filme Borg/McEnroe.
debata

Piatok 21.9.

Rozum a cit, Cinemax, 14.00
Komu sa páči Austenovej Emma, tomu sa iste bude páčiť aj Rozum a cit. Oscarová adaptácia klasického románu rozpráva príbeh sestier Dashwoodových – pragmatickej Elinor a vášnivej Marianne, ktorých šance na manželstvo sa zdajú byť zmarené, keď ich rodina príde o majetok. Scenár napísala Emma Thompsonová, ktorá tiež stvárnila Elinor. Možno ste túto americkú romantiku z roku 1995 videli, ale okrem Thompsonovej tu hrá aj očarujúci Hugh Grant. Kate Winsletová predstavuje ohnivú Marianne, ktorej dvorí elegantný Willoughby (Greg Wise) aj utrápený plukovník (Alan Rickman). Najlepšie bude pozrieť si to znova.

Spovede, Dvojka, 21.45
Toni Servillo (inak obľúbený herec Paola Sorrentina, žiaril napríklad vo Veľkej nádhere alebo filme Mladosť) tentoraz v réžii Roberta Andó v úlohe kartuziánskeho mnícha. Ten na pozvanie šéfa Medzinárodného menového fondu príde na zasadanie ministrov financií G8. Arogancia ekonomických lídrov sa stráca, keď jedného z nich nájdu mŕtveho v hotelovej izbe. Mních sa okamžite stáva podozrivým… Nuž, pozoruhodný film, ktorý niektorý označujú za priehľadnú moralitku. Také strašné to nie je, už som ten film pred časom videla. Oplatí sa vydržať tú „filozofickú detektívku“ až do konca – už len pre môjho obľúbeného Servilla.

Sobota 22.9.

Miestokráľov palác, Cinemax, 14.20
Tento film ma už dlhšie láka, už len pre ten tajomný názov. Miestokráľov palác v Dillí bol domovom britských panovníkov, ktorí vládli v Indii. Po 300 rokoch však ich vláda dospela ku koncu. Po šesť mesiacov v roku 1947 zastával lord Mountbatten, pravnuk kráľovnej Viktórie, funkciu posledného miestokráľa, ktorý bol poverený odovzdať Indiu späť jej ľudu. Príbeh filmu sa má odvíjať v tomto úžasnom dome. Hore býval Mountbatten spoločne so svojou ženou a dcérou, dole žilo ich 500 hinduistických, moslimských a sikhských služobníkov. Keď sa v dome zišla politická elita – Nehru, Jinnah a Gándhí – aby sa sporili o zrod nezávislej Indie, vypukol konflikt. Dohodlo sa, že krajina sa rozdelí a vznikne nová moslimská domovina – Pakistan. Snímka vraj o týchto udalostiach rozpráva cez manželstvo Dickieho a Edwiny Mountbattenových a milostný vzťah medzi mladým hinduistickým sluhom Jeetom a jeho moslimskou nevestou Aaliou.

Nedeľa 23.9.

Borg vs McEnroe, HBO, 20.00
A teraz čosi športové. Hoci o tenis sa vôbec nezaujímam, tento film ma pred časom veľmi upútal. Dej a odohráva v lete 1980, keď je 24-ročný Björn Borg (Sverrir Gudnason) na vrchole kariéry. Aby získal piaty wimbledonský titul, musí poraziť svoj dokonalý protiklad, výbušného Američana Johna McEnroea (Shia LaBeouf). Možno práve preto bolo pre mňa napínavé aj finále, vraj jeden z najlepších tenisových súbojov v histórii. Odporúčam aj nešportovcom.

Pondelok 24.9.

Budujeme Slovensko – Obuvnícke závody Partizánske, Dvojka, 21.30
Ďalší diel z dokumentárnej série o industriálnych stavbách Slovenska. Ktovie, koľko sa toho za necelých 30 minút dozvieme.

Utorok 25.9.

Ministri, JOJ, 22.00
Nech je skutočné politické dianie na Slovensku akokoľvek rozčuľujúce, známi herci (Helena Krajčiová, Lukáš Latinák, Emil Horváth, Marián Miezga, Tomáš Maštalír, Jana Oľhová, Jozef Vajda a ďalší) v réžii Eduarda Kudláča z toho robia zábavný kabaret. Neviete si predstaviť Tomáša Maštalíra ako premiéra a Emila Horvátha ako kňaza? Tak si to pozrite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Borg/McEnroe #Rozum a cit