Chcela byť letuškou, je z nej oceňovaná herečka. Zuzana Mauréry oslavuje 50-ku

Pôvodne sa chcela stať letuškou. V rodine profesionálnych spevákov sa však umeniu nevyhla. Na začiatku kariéry jej učaroval muzikál, a ten istý žáner jej otvoril dvere na viedenské javiská.

23.09.2018 12:00
Zuzana Mauréry Foto: ,
Zuzana Mauréry oslavuje okrúhlu päťdesiatku.
debata (4)

Dnes hrá výrazné postavy v činohre aj vo filme. Herečka Zuzana Mauréry v nedeľu oslavuje 50. narodeniny.

„Keď v roku 1968 prišli Rusi, rodičia bývali nad kaviarňou Štefánka. Mama, ktorá so mnou bola v ôsmom mesiaci tehotenstva, sledovala tanky spoza okna,“ spomína herečka Zuzana Mauréry na pohnutý rok svojho narodenia. Už ako dieťa sa motala medzi sedadlami bratislavskej Novej scény, kde jej mama Darina Markovičová spievala. A v košickej opere Štátneho divadla, kde bol Pavol Mauréry sólistom, zapletala na opone strapce.

Herečka Zuzana Mauréry. Foto: TASR, František Iván
Herečka Zuzana Mauréry prichádza na festival. Herečka Zuzana Mauréry.

Zuzana Mauréry dnes pravidelne meria cestu do filmových štúdií a divadiel. V hre s názvom Job Interviews na pôde Mestského divadla P. O. Hviezdoslava počas dvaapolhodinového predstavenia neschádza zo scény. Predstavenie vznikalo v čase, keď herečka bodovala v snímke Učiteľka. Za rolu vypočítavej manipulátroky – učiteľky Márie Drazdechovej – dostala na festivale v Karlových Varoch Krištáľový glóbus.

V roku 1983, keď sa film Učiteľka odohráva, nastupovala na gymnázium. „Spev bol súčasťou našej domácnosti, videla som, aká je to drina, preto mi konzervatórium nepripadalo atraktívne.“ Bavili ju však americké muzikály. Aj preto, že tancovala v rôznych súboroch. Pre muzikálové herectvo sa rozhodla, keď pripravovala program stužkovej. „Zistila som, že exhibicionizmus mi neprekáža a ľudia na mňa reagovali pozitívne.“

Po absolvovaní VŠMU v roku 1990 hrala v bratislavskom RND, Divadle Astorka Korzo'90, SND, Divadle Aréna, na Novej scéne, v Štúdiu L+S, DAB Nitra, MDPOH a Divadle GUnaGU. Po roku 2000 svoj talent uplatnila v muzikáloch v Bratislave, v Nitre, v Brne aj v Prahe. Vyskúšala si tiež divadelnú scénu vo Viedni. Počas angažmán v Raimund Theater stála na javisku ako Lady Montague a Dojka v muzikáli Romeo & Julie, v Museumquartiere stvárnila hlavnú postavu Márie Terézie v komédii Habsburgovci. Po dvoch rokoch sa herečka, ktorá na tohtoročnom Art Film Feste prevzala ocenenie Hercova misia, vrátila do Bratislavy. Účinkovala v seriáloch Panelák, Odsúdené, Keby bolo keby, Tajné životy a najnovšie Oteckovia. Okrem filmu Učiteľka si zahrala v snímkach Quartétto, Nebo, peklo… zem, Ďakujem, dobre, Colette.

Zuzana Mauréry nie je členkou žiadneho divadelného súboru. Triezvo hodnotí výhody, ale aj nevýhody, ktoré život slobodného umelca prináša. „Na jednej strane závidím hercom Astorky Korzo'90. Závidím im pocit niekam patriť, ale len chvíľu. Po čase strávenom medzi nimi zisťujem, že by som sa v tom necítila pohodlne. Na druhej strane si v „mojej slobode“ musím dvakrát rozmyslieť, čo odmietnem, lebo druhýkrát ponuka už nemusí prísť. Kľučkovanie medzi komerciou a umením je náročné. Z umenia nevyžijem, komercia je najlepšie platená. Musím však rátať s istými hranicami, aby som si napríklad ešte zahrala vo filme. Kľučkovať tak, aby som sa uživila a bola som zaujímavá a presvedčivá vo filme, je na takomto malom trhu zložité.“

Vladimír Kobielsky a Zuzana Mauréry v seriáli...
Na snímke vľavo herečka Zuzana Mauréry, režisér...
+7Cenu Hercova misia na 26. ročníku...

3-krát Zuzana Mauréry

  • V roku 2014 získala cenu Igric za najlepší ženský herecký výkon vo filmoch Colette a Ďakujem, dobre.
  • Za najlepší ženský herecký výkon vo filme Učiteľka získala niekoľko cien – Slnko v sieti, Igric a Krištáľový glóbus.
  • V roku 2010 získala v tanečnej súťaži Showdance titul kráľovná tanca, o rok neskôr sa stala Slovenkou roka v oblasti umenie a kultúra.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #učiteľka #tlmočník #Zuzana Mauréry