Nočný kráľ z Hry o tróny zavítal na Slovensko

Vyrastal v dedinskom prostredí a jeho najväčšou záľubou bola jazda na koni. Chcel byť horárom, potom námorníkom. Dnes nakrúca filmy v Hollywoode so svetoznámymi režisérmi a hercami.

24.09.2018 10:58
Vladimír Furdík na festivale Comics Salón v... Foto: ,
Vladimír Furdík na festivale Comics Salón v Bratislave.
debata

Slovenský kaskadér, dablér a herec Vladimír Furdík, známy najmä ako postava Nočného kráľa v seriáli Hra o tróny, bol vzácnym hosťom na tohtoročnom Comics Salóne v Bratislave. Festival popkultúry so zameraním na komiksy, anime, hry, sci-fi či fantasy sa konal od piatka do nedele v Dome kultúry v Ružinove. Organizátorom festivalu Róbertovi Žittňanovi a Michalovi Ďurfinovi, ale aj návštevníkom porozprával úspešný kaskadér o neľahkej ceste z malých projektov až k tým najväčším. A prezradil aj pár slov o nakrúcaní populárneho seriálu Hra o tróny.

"Mal som 15 rokov, keď sa to všetko začalo. A začalo sa to vďaka tomu, že som jazdil na koni. Jazdecký oddiel totiž požičiaval kone do filmu a ja som bol ten, ktorý očistil vždy ráno koňa a odovzdal ho hercovi. Postupom času sa ma ľudia zo štábu začali pýtať, či by som si nechcel dať kostým a zahrať si povedzme nejakého vojaka spolu s ostatnými. Neskôr zase, či by som nemohol odtiaľ a tam spadnúť a podobne. Keďže som bol mladý a hlúpy, tak som do toho šiel. Častokrát som si ani nedával chrániče. Dnes viem, že to bola chyba, lebo to začínam pociťovať na zdraví. To, že som sa stal kaskadérom, prišlo teda nejako prirodzene, no nikdy som to neplánoval, " prezradil Furdík o svojich začiatkoch vo filme.

Skyfall aj Sherlock Holmes

Vďaka svojim zručnostiam, ktoré sa naučil počas pôsobenia v šermiarskej skupine Borseus, získal napríklad úlohu v Troch mušketieroch (1993), kde hral po boku Kiefera Sutherlanda či Charlieho Sheena.

„Postupne som dostával možnosti zahrať si vo filme. Keď sme totiž točili ešte za totalitného režimu napríklad v Rakúsku, stretávali sme sa, pochopiteľne, aj s viacerými ľuďmi z produkcie, ktorí si nás všímali. Keď sme sa im páčili, zapamätali si nás a následne kontaktovali. Je to taká malá ,mafia'. Držia pokope a každý sa s každým pozná. Vďaka tomu za to celé rozbehlo.“

Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v seriáli Hra o... Foto: HBO
Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v seriáli Hra o tróny. Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v seriáli Hra o tróny.

Furdík sa objavil vo filmoch ako Princ z Perzie: Piesky času (2010), Prometheus (2012) či v bondovke Skyfall (2012). Najradšej však spomína na film Guya Ritchieho Sherlock Holmes: Hra tieňov (2011). „Pri nakrúcaní sme sa veľmi dobre zabavili a nasmiali s Robertom Donwneym Jr.“ Furdík tiež prezradil, že cesta k áčkovej produkcií nebola jednoduchá a zažil aj krízové obdobia.

„Boli dni, keď som bol maximálne vyčerpaný a vravel som si, že už to takto ďalej nejde. Že už skončím s takýmto životom a nájdem si radšej niečo iné. Stalo sa mi to napríklad v Prahe, keď sme nakrúcali televízny film Johanka z Arku. Tam som robil dabléra za jedného herca. Vzhľadom na to, že kostýmy boli ťažké, železné, bolo zlé počasie a zlé podmienky. Boli sme v neustále v blate, veľmi pršalo a šli sme v kuse asi šestnásť hodín. Vtedy som si povedal, že mi to nestojí za tie peniaze. A v tej dobe bolo za túto prácu veľmi málo peňazí. Dnes to už je oveľa lepšie zaplatené.“

Nič podobné ste nevideli

Slovenský kaskadér tiež utrpel vážne zranenie, pre ktoré nielenže takmer skončil s kariérou, ale skoro prišiel o život. „Snažím sa vyhnúť akémukoľvek zraneniu pri filme, lebo je to zlá vizitka kaskadéra keď sa stane nešťastie. Bohužiaľ poznám viacero ľudí, napríklad dabléra Harryho Pottera, ktorý je ochrnutý, tiež poznám kaskadérku bez ruky, a to všetko preto, že niekto iný spravil chybu, nie oni. Môj najvážnejší úraz bol pád z desiatich metrov z rebríka. Dopadol som na roh škatúľ a zošmykol som sa hlavou na nejaký kameň. Otvorila sa mi lebka a bol som niekoľko hodín v kóme, keď sa nevedelo, či vôbec prežijem. Potom sa zase tri týždne nevedelo, či budem opäť normálny. A možno že ani nie som normálny,“ zažartoval Furdík.

K seriálu Hra o tróny, kde stvárnil nemého antihrdinu, pred ktorým majú všetci rešpekt, sa dostal viac-menej náhodou. „Keď som raz nakrúcal v Anglicku a šoféroval práve auto, zazvonil mi mobil. Tomu chlapíkovi, čo volal som vôbec nerozumel. Mal silný britský prízvuk a rozumel som mu jedine, či si nechcem zahrať kráľa v Hre o tróny. Slovo nočný som nejako prepočul. Tak som mu automaticky povedal, že jasné, akéhokoľvek kráľa si rád zahrám. Keď som sa potom posadil pred nakrúcaním do kresla a spravili mi odtlačok hlavy, spýtal som sa, na čo im to treba. Bolo mi to nejaké podozrivé a keďže som nečítal ani scenár, šiel som zisťovať, čo za postavu to mám vlastne hrať. Došlo mi, že to bude trocha zložitejšie, než som si myslel.“

Podľa Furdíka maskovanie do podoby Nočného kráľa trvá až sedem hodín a maska sa po každom použití zničí. „Paradoxne mi ten čas, keď ma maskujú prejde vždy veľmi rýchlo. Rozprávam sa s maskérmi, počúvam hudbu. Alebo spím. Naučil som sa totiž už spať posediačky bez toho, aby mi padala hlava,“ zažartoval. „Posledná séria bude výnimočná. Už sa dotočilo a bude tam jedna scéna, ktorú ak dobre tvorcovia postrihajú, poviete si, že nič podobné ste ešte nevideli,“ navnadil tiež Furdík všetkých fanúšikov krvavej historickej fantasy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #festival #kaskadér #Hra o tróny #Vladimír Furdík