Agnieszka Holland vystúpi v Bratislave na konferencii o príbehoch

Poľská režisérka Agnieszka Holland zavíta v novembri do Bratislavy. Oceňovaná filmárka pricestuje na konferenciu Storytime, ktorá bude venovaná silným príbehom.

25.09.2018 09:56
Agnieszka Hollandová Foto: ,
Režisérka Agnieszka Hollandová na archívnom zábere.
debata

Podujatie sa uskutoční 16. októbra v štúdiu L+S a 69-ročná rodáčka z Varšavy bude počas nej aj s ďalšími rečníkmi hovoriť o tom, ako silné príbehy menia svet aj v dnešnej dobe plnej facebookových statusov, emotikonov a instantných fotiek.

Na podujatí, ktoré organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti, okrem Holland vystúpia aj český scenárista Petr Jarchovský, holandská spisovateľka Manon Uphoff, katalánsky režisér Carles Bosch, rumunský investigatívny novinár Victor Ilie a slovenský sociológ a publicista Michal Vašečka. Zoznam hostí ale zatiaľ nie je konečný a organizátori konferencie sľubujú aj ďalších zaujímavých hostí.

„Na javisku vystúpia hostia, ktorí sa celý život inšpirujú reálnymi postavami, hrdinami aj antihrdinami. Vo svojich príbehoch ukazujú odvážnych jednotlivcov, pomáhajú odkrývať fakty, vyvracať klamstvá a každým kúskom textu, fotkou alebo videom dopĺňajú našu spoločnú pamäť. No sú to predovšetkým ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa príbehy krajín, v ktorých žijú, skončili happyendom. Myslíme si, že v súčasnej spoločensko-politickej situácii, ktorá vládne na Slovensku, je diskusia o tom, ako takéto príbehy tvoriť, mimoriadne dôležitá,“ vyjadrila sa Ľubica Stanek z nadácie.

Hlavné témy konferencie budú pripomínať odkaz zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. „Pred dvoma rokmi vystúpil na tomto podujatí Ján Kuciak. Chceme, aby myšlienky, o ktoré sa vtedy podelil, ostali žiť medzi nami a z toho vyplynuli aj tri nosné piliere tohto ročníka – odvaha, pamäť a hľadanie pravdy,“ priblížila Natália Tomeková z Nadácie otvorenej spoločnosti.

Organizátori podujatia momentálne kompletizujú jeho program, ktorý predstavia v najbližších dňoch na webstránke storytime.osf.sk. Záujemcovia a záujemkyne si už na konferenciu môžu zakúpiť vstupenky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #príbeh #Agnieszka Holland #konferencia