Be2Can si posvieti na nemecký film

Melodráma z čias nemeckej okupácie zasadená do súčasnosti, komédia o metalistovi pracujúcom na stavbe sochy Ježiša či intímny čiernobiely portrét herečky Romy Schneiderovej.

26.09.2018 09:00
Be2Can Láska medzi regálmi Foto:
Na snímke Sandra Hüller ako priamočiara Marion a Franz Rogowski ako prchký Christian s pochybnou minulosťou v nemeckom filme Thomasa Stubera Láska medzi regálmi.
debata

Program festivalu Be2Can bude tento rok opäť rozmanitý, farebný aj melancholický rovnako ako jeseň, ktorá už naplno udrela. Prehliadka tých najlepších filmov z filmových festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes sa začína v stredu 26. septembra. Festival prinesie 12 premiér, ale aj staršie kúsky zo súčasnej európskej kinematografie. Diváci si ich budú môcť vychutnať v 29 kinách a šiestich alternatívnych priestoroch po celom Slovensku.

Filmy, o ktorých sa hovorí

Tak znie nový slogan piateho ročníka filmovej prehliadky, a už teraz niet pochýb, že o filmoch, ktoré ponúka, sa naozaj hovoriť bude. Organizátori prichystali tri silné sekcie. Prvá obsahuje už spomínané premiéry, a medzi nimi nebude chýbať víťazný film z Cannes, ktorým sa stala krimidráma Zlodeji. Nakrútil ju významný japonský režisér Hirokazu Koreeda (Naša malá sestra, Po búrke) a opäť sa zameral na netradičný rodinný príbeh. Okrem víťaza Zlatej palmy sa podarilo na tohtoročný Be2Can dostať aj víťaza Zlatého medveďa, film Nedotýkaj sa ma. Rumunská režisérka Adina Pintilie si zaň z festivalu v Berlíne odniesla tiež Cenu za najlepší debut. Z festivalu v Benátkach budú môcť diváci vidieť najnovší film oscarového Lászlóa Nemesa Súmrak. Do Bratislavy ho príde uviesť jeho herecká hviezda Juli Jakab a vo vedľajšej úlohe sa v snímke predstaví Judit Bárdos.

Druhá sekcia Be2Can nesie názov Súčasný nemecký film a ponúka okrem milej romance z prostredia veľkoskladu Láska medzi regálmi (r. Thomas Stuber) aj staršie, no výnimočné diela ako Toni Erdmann (2016) o komickom aj tragickom vzťahu otca a dcéry či drsný náhľad do duše mladého dievčaťa – Victoria (2015). „Chceli sme súčasný artový nemecký film priniesť medzi bežných divákov a tiež mladých ľudí. Aj preto je koncept Be2Can taký, že chceme obsadiť, v tom najlepšom zmysle slova, čo najviac miest a dostať sa do stále väčších priestorov, aby mali filmy dosah u čo najväčšieho publika. Naším cieľom je, aby divák nemusel cestovať za filmom do určitého mesta, kde sa festival koná, ale aby ten film prišiel za divákom,“ priblížila sekciu aj plány do budúcnosti spoluorganizátorka festivalu Lucia Gertli.

Posledná sekcia Best of Be2Can bude patriť výberu toho najzaujímavejšieho z minulého roka a poteší tak najmä tých, čo dané filmy nestihli na veľkom plátne. Nebude chýbať mysteriózny psychologický triler Zabitie posvätného jeleňa kontroverzného Yorgosa Lanthimosa (Alpy, Homár) alebo sugestívna dráma Andreja Zvjaginceva Bez lásky. Divákov tento rok čaká aj špeciálna projekcia filmu Posledné večery na Zemi (r. Gan Bi).

„Posledných 50 minút tohto filmu je v 3D a kino Film Europe sa pokúsi ako jediné artové kino v Bratislave ho v 3D aj odpremietať,“ navnadila návštevníkov Lucia Gertli. Podľa jej slov to bude možné vďaka tomu, že kino prešlo počas leta rozsiahlou rekonštrukciou. „Kino je vynovené a zdigitalizované. A to, že budeme môcť premietať aj v 3D, je výnimočné, vzhľadom na to, že filmy v takomto formáte možno vidieť len v multiplexoch,“ dodala.

Be2Can ponúkne okrem kvalitných snímok aj bohatý sprievodný program v Pistoriho paláci. Otvorí ho štvrtková diskusia s názvom Život festivalového filmu. Hosťami budú producentky Wanda Adamík Hricová a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová. Návštevníci sa v sobotu môžu zabaviť a zasúťažiť si na filmovom kvíze, ktorý pripravil Adrián Žiška. Moderovať ho budú Lenka Bednárová a Martin Staňo. Pre milovníkov hudby je v predposledný deň zase prichystaný koncert britského pesničkára Jamesa Harrisa, žijúceho v Prahe. Festival si tiež uctí švédskeho velikána Ingmara Bergmana a v posledný deň premietne jeho slávne dielo Siedma pečať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #premiéry #Be2Can #nemecký film