Cosby pôjde za mreže, výčitky nemá

Amerického komika Billa Cosbyho, známeho najmä ako doktora a starostlivého otca Cliffa Huxtabla z populárneho sitcomu 80. a 90. rokov Show Billa Cosbyho, odsúdili na najmenej tri a najviac desať rokov väzenia. Okrem toho dostal aj pokutu 25-tisíc dolárov.

26.09.2018 16:50
Bill Cosby Foto: ,
Billa Cosbyho po utorkovom súdnom pojednávaní odviedli v putách do väzby.
debata

Súd v Norristowne v štáte Pensylvánia ho uznal vinným za to, že zdrogoval a sexuálne zneužil bývalú hráčku basketbalu Andreu Constandovú. Tá mala v tom čase 30 rokov, pričom on 66. Proces trval od 2. apríla tohto roku a opakoval sa po tom, čo sa minulý rok nevedela porota zhodnúť na Cosbyho vine. Herec si trest odpyká v štátnom nápravnom zariadení.

Podľa britských novín The Guardian bol 81-ročný komik okamžite vzatý do väzby a odvedený v putách po tom, čo ho sudca Steven O'Neill odmietol prepustiť na kauciu s odôvodnením, že by mohol byť potenciálne nebezpečný pre komunitu. Sudca tiež dodal, že Cosbyho povesť nemala žiaden vplyv na jeho rozhodnutie. Odsúdenie prišlo na konci dvojdňového vypočutia, počas ktorého tiež sudca vyhlásil Cosbyho za „násilného sexuálneho predátora“. Označenie znamená, že musí po zvyšok svojho života raz mesačne absolvovať poradenstvo a podávať správy štátnym orgánom štyrikrát ročne. Jeho meno sa tiež objaví v registri sexuálnych delikventov zaslaných susedom, školám a obetiam. Na pojednávaní bol Cosby sám, neboli pri ňom žiadni členovia rodiny ani jeho manželka Camille.

Herec čelil v posledných rokoch obvineniam zo sexuálneho obťažovania od desiatok žien. Päť z nich proti nemu svedčilo aj v aktuálnom súdnom procese. „Na tento deň som čakala 32 rokov. Dúfam, že moje nočné mory odišli. Každý deň som sa modlila za to, aby pán Cosby šiel do väzenia,“ vyjadrila sa podľa britských novín Chelan Lasha, jedna z Cosbyho obetí. „Muž, ktorého som vnímala ako mentora a priateľa, ma sexuálne napadol. Bola som paralyzovaná a úplne bezmocná. Následná hanba ma úplne pohltila. Cítila som sa celkom sama a nedokázala som nikomu dôverovať,“ prezradila tiež o traumatickom zážitku Andrea Constandová, ktorú Cosby zneužil v roku 2004. Keďže v tom čase bol herec správcom Temple University, na ktorej Constandová pracovala, musela s ním aj naďalej ostať v kontakte. Podľa NBC News sa Constandová mala najskôr s Cosbym dohodnúť v roku 2006 na mimosúdnom vyrovnaní. Mal zaplatiť 3,38 milióna dolárov (v prepočte asi 2,78 milióna eur), no prípad bol po rokoch znova otvorený.

Od príchodu hnutia MeToo, ktoré vzniklo v Spojených štátoch amerických po tom, čo desiatky žien obvinili hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina zo sexuálneho obťažovania či znásilnenia, je Bill Cosby prvou osobnosťou odsúdenou za podobné obvinenia. V kauze MeToo tiež figurovali viaceré známe osobnosti z Hollywoodu ako Kevin Spacey, Morgan Freeman, Dustin Hoffman, Tom Sizemore, či dokonca súčasný americký prezident Donald Trump. Cosby na súde nepreukázal žiadne emócie ani výčitky. Stále tvrdí, že je nevinný a že všetky ženy so sexuálnym stykom súhlasili. Proti rozhodnutiu súdu sa tak plánuje odvolať. „Pán Cosby je skvelý muž a vie, že ho Boh sleduje. Ten vie, že sú to všetko klamstvá. Nehovorím, že pán Cosby je Ježiš Kristus, ale dobre vieme, čo táto krajina robila po celé stáročia Afroameričanom,“ komentoval odsúdenie podľa CNN Cosbyho hovorca Andrew Wyatt.

Bill Cosby sa preslávil v šesťdesiatych rokoch akčným krimiseriálom I Spy (1965), kde stvárnil agenta Alexandra Scotta. Neskôr sa tiež objavil v seriáloch The Electric Company (1971) či The Different World (1987). Zahral si tiež vo filmoch Uptown Saturday Night (1974), Otec je duch (1990) alebo v snímke Francisa Forda Coppolu Jack (1996) po boku nebohého Robina Williamsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #Bill Cosby #Andrea Constand