Hviezda s charakterom: Paul Newman je mŕtvy už 10 rokov

Mal vraj najslávnejšie modré oči vo filmovej histórii, no aj výnimočný talent. Od smrti amerického herca Paula Newmana uplynulo už desať rokov.

29.09.2018 12:21
debata (13)
Herec Paul Newman na zábere z roku 1964. Foto: SITA/AP, Anonymous
Herec Paul Newman na zábere z roku 1964. Herec Paul Newman na zábere z roku 1964.

Súčasným umelcom by mohol ísť príkladom. Nielen pracovitosťou, ale aj tým, ako napriek sláve a bohatstvu zostával pevne na zemi. Vedel sa zasmiať sám na sebe, vyhýbal sa ľúbostným pletkám i škandálom, občiansky sa angažoval a obrovský majetok venoval na charitu.

Na svet prišiel v roku 1925 v Clevelande. Jeho matka Tereza Fecková pochádzala zo Slovenska, z obce Ptičie pri Humennom odišla do Ameriky ako osemročná. Práve ona Paula priviedla k umeniu. Jeho otec mal prosperujúci obchod so športovými potrebami, takže rodine sa darilo.

Paul začal hrať divadlo už na základnej škole. Keď ho v roku 1943 vyhodili z univerzity, prihlásil sa k vojenskému námorníctvu. Chcel sa stať pilotom, ale zistili, že je farboslepý. Počas vojny preto slúžil v Tichomorí ako strelec a radista v bombardéri.

Herci Paul Newman (vľavo) a Robert Redford na...
Herec Paul Newman na zábere z roku 2006.
+3Herec Paul Newman a jeho manželka Joanne...

Potom vyštudoval drámu a ekonómiu, no keď mu umrel otec, s manželkou Jacqueline sa vrátil domov, aby viedol otcov obchod. To mu príliš nešlo, a tak pokračoval v štúdiu na Yaleovej univerzite, kde si ho všimli filmoví agenti a navrhli mu, aby skúsil šťastie v New Yorku. Newman poslúchol, aj keď spočiatku dostával iba bezvýznamné úlohy v televíznych seriáloch. Popritom navštevoval herecký kurz vo vychýrenom štúdiu Leeho Strasberga.

Debutu vo filme sa dočkal v roku 1954 a už druhá snímka Niekto tam hore ma má rád mu priniesla uznanie. Nakrútil takmer 60 filmov, z ktorých možno uviesť: Mačka na rozpálenej plechovej streche, Sladký vták mladosti, Hombre, Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid, Život a doba sudcu Roya Beana, Podraz, Sklenené peklo, Pevnosť Apačov v Bronxe, Farba peňazí či Cesta do zatratenia.

Desaťkrát ho nominovali na Oscara, no zlatej sošky sa dočkal, až keď mal 62 rokov. „Je to ako naháňať sa 80 rokov za krásnou ženou. Nakoniec sa podvolí a vy poviete: Je mi hrozne ľúto, ale už som unavený,“ komentoval to Newman.

S prvou ženou mal tri deti a robil si veľké výčitky, keď ju po 10 rokoch opustil, aby sa oženil s herečkou Joanne Woodwardovou. S tou prežil 50 rokov šťastného manželstva, z ktorého vzišli ďalšie tri dcéry. Keď sa ho pýtali, ako je možné, že nepodľahol zvodom svojich filmových partneriek, odpovedal: „Načo strácať čas s hamburgerom, keď máte doma steak?“

Zlom v jeho živote nastal v roku 1978, keď po predávkovaní drogami skonal jeho jediný syn Scott. Newmana to priviedlo k filantropii. Založil si vlastnú značku omáčok a dresingov a všetok zisk z podnikania – vyše 150 miliónov dolárov – daroval na dobročinné účely. Založil i letné tábory pre ťažko choré deti. Aktívne podporoval Demokratickú stranu, zasadzoval sa aj za práva homosexuálov či obmedzenie držania zbraní.

Zomrel ako 83-ročný na rakovinu pľúc, čo bol následok jeho tuhého fajčenia. S tým, čo zanechal, bol spokojný. „V živote musíme byť trochu ako farmár, ktorý do pôdy vracia to, čo si z nej zobral,“ zhodnotil.

3× Paul Newman

  • V roku 1997 ho britský časopis Empire zaradil na 19. miesto v rebríčku 100 najväčších filmových hviezd všetkých čias.
  • Bol vášnivým automobilovým pretekárom. Na 24-hodinových pretekoch Le Mans v roku 1979 skončil druhý.
  • Pre svoje aktivity sa začiatkom 70. rokov ocitol na povestnom „zozname nepriateľov“ prezidenta USA Richarda Nixona.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #herectvo #kariéra #úmrtie #Paul Newman