Jeden svet ukáže filmy, ktoré menia pohľad na život

Takmer sedemdesiat zväčša premiérových zahraničných aj domácich filmov v šiestich sekciách ponúka program medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Jeho 19. ročník sa v Bratislave začína už zajtra a potrvá do utorka 16. októbra. Okrem filmov ponúkne aj viac ako 20 sprievodných podujatí a po Bratislave poteší od 15. do 18. októbra aj divákov v Košiciach.

10.10.2018 14:00
Oleg Sencov Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov Foto:
Festival Jeden svet otvorí film Askoľda Kurova Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov.
debata

Jeden svet, ktorý zastrešuje organizácia Človek v ohrození, opäť priblíži slovenským divákom to najlepšie zo súčasného angažovaného dokumentu. "Snažili sme sa tento ročník niesť v duchu slobody presvedčenia a prejavu, od čoho sa odráža aj náš výber úvodného filmu Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov o ukrajinskom režisérovi držiacom hladovku, pričom film príde uviesť režisér Askoľd Kurov. Taktiež by sme chceli tento ročník venovať spomienke na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Prinášame aj novú sekciu s názvom Uhol pohľadu. V nej budú môcť diváci vidieť filmy mapujúce prácu investigatívnych novinárov či filmárov, ktorí prinášajú svedectvá často z problematických a konfliktných oblastí, len aby ukázali pravdu, " priblížil koncepciu 19. ročníka riaditeľ organizácie Človek v ohrození Braňo Tichý.

„Tento rok toho bude naozaj veľa, bude to veľmi pestré. A napriek tomu, že ide prevažne o ťažké témy, diváci sa nebudú nudiť, keďže tie filmy sú aj formálne naozaj dobre urobené. Vybrali sme ich tak preto, lebo darmo sa človek bude snažiť o silný odkaz, keď ho nebude vedieť správne podať. Výberom chceme tiež burcovať a apelovať k zmene v spoločnosti. Mám totiž pocit, že na Slovensku prevláda istá apatia a bezmocnosť u ľudí. Strácajú nádej a vravia si, že nemajú v nikom oporu a radšej rezignujú. Rozhodnú sa neurobiť nič. Preto aj v sekcii Máme právo vedieť predstavíme napríklad unikátne filmy, ktoré ľuďom skutočne zmenili pohľad na život a prinútili ich konať,“ prezradila aktivistka a riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabianová.

Najmä edukačný charakter bude mať zase sekcia Jeden svet deťom. "Boli by sme radi, keby na dané projekcie spojené s diskusiami prišli rodičia aj s deťmi a spravili tým krok k dialógu, ktorý môžu neskôr doma viesť. Myslíme si, že je potrebné, aby boli deti už od ranného veku vedené k istej tolerancii a empatii. Robíme preto tiež aj počas školského roka premietania na školách aj s vypracovanou metodikou, " povedala riaditeľka festivalu.

Súťažná sekcia s názvom Slovensko a Česko za ľudské práva bude patriť filmom zaoberajúcim sa najmä pálčivými spoločensko-politickými témami. Objavia sa tam aj filmy z cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami mladých slovenských dokumentaristov. Napríklad Neviditeľné deti (r. Marek Franko), Pezinská skládka (r. Lena Kušnieriková) či Xenofóbia (r. Barbora Sliepková). Hodnotiť ich bude medzinárodná porota – režisérka Iveta Grófová, český pedagóg a režisér Václav Kadrnka a tiež britský režisér a producent Mike Chamberlain. Festival Jeden svet ponúkne návštevníkom aj bohatý sprievodný program. V ňom nebudú chýbať rôzne workshopy a masterclassy tvorcov či odborníkov.

Jedným z hlavných hostí festivalu bude americký historik, politológ a esejista Timothy Snyder, s ktorým je plánovaná aj verejná diskusia na Univerzite Komenského. Ďalšou významnou hostkou festivalu bude stand up komička Kate Smurthwaite. Tá zase v bratislavskej Berlinke predstaví svoju šou a po náročných filmoch prinesie mierne odľahčenie a zábavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #dokumentárny film #Jeden svet #Človek v ohrození