Bienále animácie Bratislava: Zvíťazil film Vrkoč a pán Nespavosť

Má dlhé ryšavé vlasy, často spletené do vrkočov. Volajú ju preto Vrkoč. Keď príde na svet jej malý brat, trápi ju pocit, že rodičia si ju prestali všímať.

13.10.2018 07:00
Vrkoč a pán Nespavosť Foto:
Cenu Viktora Kubala - Grand Prix získal lotyšský animovaný film Vrkoč a pán Nespavosť.
debata

Vymyslí si pána menom Nespavosť a spolu zas plán, ako poslať malého konkurenta aj so starostlivou babkou na Mesiac. Animovanú snímku Vrkoč a pán Nespavosť vyhlásila medzinárodná porota za najlepší film 14. ročníka Bienále animácie Bratislava. „Pomáha deťom čeliť strachu aj iným záporným emóciám a učí ich, ako to prekonať. Majstrovsky zvládnutá animátorská technika dodáva filmu jedinečnú atmosféru,“ vysvetlila rozhodnutie vyznamenať snímku lotyšského režiséra Edmundsa Jansonsa Cenou Viktora Kubala – Grand Prix.

Konkurovalo mu ďalších 85 súťažných titulov tvorcov z 27 krajín. Slávnostným odovzdávaním cien v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca vyvrcholil včera večer päťdňový filmový maratón a bohatý program sprievodných podujatí medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti. Kolekcie súťažných filmov sa premietali nielen v Bratislave, ale aj Prešove, Košiciach, Prievidzi a Myjave. Vo všetkých festivalových mestách sa konali aj tvorivé dielne animácie.

Temnejší príbeh vyrozprávala iránska režisérka, producentka a spisovateľka Parastoo Cardgarová vo filme Iný. Odohráva sa vo svete, v ktorom žijú ľudia, ktorí majú namiesto hlavy Rubikovu kocku. Jedno dieťa je však iné. „Originálnymi prostriedkami poukazuje na problémy inakosti a integrácie aj podčiarkuje jedinečnosť indivídua,“ zdôvodnila medzinárodná porota, prečo mu udelila Cenu UNICEF. Cenou sv. Vojtecha (najlepší film z krajín Višegrádu) odmenila šestica porotcov dobrodružný príbeh malých maškrtníkov Hurá na borievky! Vytvorila ho dvojica českých režisérok a scenáristiek Kateřina Karhánková a Alexandra Hetmerová Májová. Porota vyzdvihla hravý animačný jazyk na vytvorenie veselej frašky oslovujúcej mladého diváka. Naprázdno neobišla ani slovenská animovaná tvorba. Za epizódu z obľúbeného seriálu Websterovci – Ocko hrdina získala režisérka Katarína Kerekesová Prémiu Literárneho fondu. „Film hovorí o jemnom pradive ľudských vzťahov a o dôležitosti pomoci v ťažkej chvíli. Bravúrna 3D animácia presvedčivo oslovuje súčasného detského diváka,“ znel verdikt porotcov.

Vystačí si s atramentom a akvarelovými farbami. Holandský ilustrátor, výtvarník a režisér animovaných filmov Michael Dudok de Wit si pred pätnástimi rokmi odniesol z Bratislavy za knihu Otec a dcéra Zlaté jablko z Bienále ilustrácií Bratislava. Jeho rovnomenný film mu vyniesol aj Oscara. Pozrieť si ho mohli aj návštevníci BAB-u, festival premietol kolekciu najlepších filmov v Londýne žijúceho všestranného umelca. Tentoraz si z návštevy mesta na Dunaji odniesol Prix Klingsor – ako výrazná osobnosť svetového animovaného filmu, ktorá vo svojej tvorbe dokonale spája vysoké výtvarné i filmové kvality.

Cenu udeľovali aj detskí diváci. Spomedzi všetkých súťažných filmov si vybrali a najviac hlasov dali českej bábkovej snímke Vianočná svadba snehuliaka Karola. Scenárista a režisér Petr Vodička v ňom vyrozprával príbeh o pátraní Karola a slameného anjela po stratenej snehovej dievčine, ktorú nemilosrdná ruka umiestnila ako ozdobu na opačnú stranu vianočného stromčeka.

Cena detského diváka: Vianočná svadba... Foto: BAB
BAB Cena detského diváka: Vianočná svadba snehuliaka Karola

Ocenené filmy 14. ročníka Bienále animácie Bratislava

  • Cena Viktora Kubala – Grand Prix:
  • Vrkoč a pán nespavosť, réžia: Edmunds Jansons, Lotyšsko
  • Cena UNICEF:
  • Iný, réžia: Parastoo Cardgar, Irán
  • Cena sv. Vojtecha:
  • Hurá na čučoriedky!, réžia: Kateřina Karhánková, Alexandra Hetmerová Májová, Česká republika
  • Prémia Literárneho fondu:
  • Websterovci – Ocko hrdina, réžia: Katarína Kerekesová, Slovensko
  • Zvláštne uznanie poroty:
  • Katarína, réžia: Britt Raes, Belgicko
  • Zvláštne uznanie poroty:
  • Jeden deň s Kokom, réžia: Tatiana Moškova, Rusko
  • Cena ECFA (Európska filmová asociácia):
  • Ježkov dom, réžia: Eva Cvijanovič, Chorvátsko
  • Cena detského diváka:
  • Vianočná svadba snehuliaka Karola, réžia: Petr Vodička, Česká republika

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále animácie Bratislava