Ondřej Trojan: Historické témy si nevyberám. Chodia ku mne samé

Nová česko-slovenská dráma Toman prichádza do kín už vo štvrtok. Rozpráva príbeh kontroverzného šéfa česko-slovenskej zahraničnej rozviedky Zdeňka Tomana počas rokov 1945 - 48. V utorok prišli film uviesť do Bratislavy tvorcovia vrátane režiséra a producenta Ondřeja Trojana. Ten porozprával pre Pravdu o filme, historickom kontexte príbehu a tiež paralelách so súčasnosťou.

16.10.2018 17:43
debata (1)

Politická dráma o vzostupe a páde človeka, ktorý mieril príliš vysoko. Taký je film Toman. Ide o pravdivý príbeh rozporuplnej osobnosti Zdeňka Tomana, vlastným menom Zoltána Goldbergera, pochádzajúceho zo slovenských Sobraniec. Toman bol mužom mnohých tvárí a mien, šéfom zahraničnej rozviedky, obchodníkom a kariéristom.

„Keď sa ku mne v roku 2011 dostal prvýkrát scenár, bol to hrubý fascikel o Tomanovi a tá látka mi prišla aktuálna. Bál som sa, že v roku 2018 už nebude. Myslel som si, že sa to v politike už viac vyčistí, avšak opak bol pravdou. Až som sa začínal tej aktuálnosti príbehu báť,“ prezradil režisér filmu. Viac vo videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #rozhovor #Ondřej Trojan #Toman