Ako sa zbaviť Sissi?

Herečka Romy Schneiderová trpela zaškatuľkovaním. Preslávila sa úlohou cisárovnej Sissi, a tá jej prischla. Diváci i filmári si ju so Sissi tak spojili, že nedostávala poriadne úlohy, čím trpela. V novom filme 3 dni v Quiberone, ktorý sa práve hrá v kinách, je už Romy monarchistického nádychu zbavená a ešte má aj možnosť svoje pocity zo Sissi vysvetliť.

19.10.2018 16:00
3 dni v Quiberone Marie Bäumer Foto:
Marie Bäumer ako Romy Schneider vo filme 3 dni v Quiberone.
debata

Film získal na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale nomináciu na Zlatého medveďa, jeho francúzsko-iránsko-nemecká režisérka Emily Atefová bola v centre pozornosti a záujem vzbudila aj herečka Marie Bäumerová, ktorá Schneiderovú stvárnila.

Snímka upútala najmä tým, že to nie je tradičný životopisný film, ktorý by ponúkal „prierez“ dramatickým osudom známej herečky. Ide naozaj o tri dni z jej pohnutého života, ktoré trávi v sanatóriu v známom francúzskom letovisku. Metóda spracovania pripomína dokumentárny film: divák chvíľami podlieha ilúzii, že vidí skutočnú Romy Schneiderovú. Herečka Marie Bäumerová vraj úlohu spočiatku nechcela prijať, ale napokon aj sama uznala, že to je jej povinnosť, lebo sa na Romy veľmi podobá. Zahrala ju presvedčivo a civilne. Sprostredkovala nielen herečkinu krásu, ale aj jej osobnosť.

Zničené nervy

Romy má zničenú chrbticu, ale najmä nervy. Samota v krásnom prostredí pri mori jej robí dobre, ale nezbaví ju nepokoja. Súhlasí teda s návštevami – pricestujú za ňou traja ľudia: Priateľka z detstva, novinár, ktorý s ňou bude robiť rozhovor pre časopis Stern, a fotograf, ktorý ju má k článku nafotiť. Romy chce čitateľom všetko o sebe porozprávať, aby svoju povesť uviedla na pravú mieru. Rada by prehlušila rôzne bulvárne chýry a poskytla pravdivý obraz o svojom živote a umeleckom cítení. Aj o tom, ako jej ublížila postava Sissi. Spomína, že bolo ťažké sa vplyvu tejto postavy zbaviť, už sa to však podarilo a Romy je pripravená na novú prácu v náročných filmoch. V snímke o troch dňoch strávených v spoločnosti priateľov a novinára, na pobreží mora, sa ako svet v kvapke rosy odráža život a osobnosť Romy Schneiderovej. Jej inteligencia, živelnosť, suverenita i zraniteľnosť. Divák ju vidí pri veselej zábave, v zúfalej samote, cez obsažné dialógy sa dozvedá o jej pocitoch a názoroch.

Zaujímavý je vzťah Romy so všetkými troma prítomnými. Každý ju vidí inak a s každým aj ona inak komunikuje. Vytvára sa tak plastický obraz. Priateľka jej môže aj dohovárať a kritizovať ju, s novinárom vedie pingpongový dialóg, kde ide o každé slovo, a s fotografom sa cíti najlepšie, lebo je to starý kamarát. Ten ju nezištne miluje a nič jej nevyčíta ani nič od nej nechce. Len ju fotí a ona mu uvoľnene pózuje. Spoluúčinkuje more a skaly. Režisérka citlivo pracuje s prírodnou scenériou – týmito obrazmi všeličo dopovie a dostáva tak do inak civilne robeného filmu cit, ticho a nostalgiu.

Výrečný záťah

V príbehu však dominuje najmä hlučný „záťah“ celej partie do prístavnej krčmy, kde to Romy roztočí. Tancuje, fajčí, pije, je priateľská, veselá, čarovná. A možno aj chvíľu šťastná… Po tomto pobyte v sanatóriu sa však vracia do normálneho života a problémy pokračujú. Navyše, pridá sa nová tragédia: tragicky jej zahynie syn, ktorý prelieza plot a napichne sa na železný hrot. Film však už túto tragédiu nerieši. Diváci si užívajú Romy, ktorá sa chcela zbaviť prekliatia a na chvíľu sa vzchopila. Je to pocta jej sile. Dnes už filmové hviezdy v Európe nedosahujú takú svetovú slávu, akú dosiahla práve Romy Schneiderová. Nemecká herečka Marie Bäumerová však môže byť spokojná – podarilo sa jej zažiariť vo filme, ktorý zaujíma aj zahraničie. Len dúfajme, že si ju ľudia nespoja natoľko s Romy, že sa jej už nezbaví, ako sa Romy nemohla zbaviť Sissi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #herečka #Sissi #Romy Schneider #3 dni v Quiberone