Cruzová a Bardem: Film s Farhadim? Neváhali sme ani sekundu

V najnovšom filme iránskeho režiséra Asghara Farhadiho Všetci to vedia stvárnili hlavné úlohy Penélope Cruzová a Javier Bardem. Farhadi, ktorý je dvojnásobným držiteľom Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímky Rozchod Nadera a Simin (2011) a Klient (2016), sleduje vo svojom novom psychologickom trileri zvrat v živote Laury (Cruzová). Spolu s deťmi sa po dlhšom čase vráti z Argentíny do rodného Španielska, aby sa zúčastnila na svadbe svojej mladšej sestry. Radosť z osláv prerušia nečakané udalosti, ktoré ovplyvnia životy členov celej jej rodiny, ale aj obyvateľov dediny, odkiaľ Laura pochádza. Film Všetci to vedia mal svoju severoamerickú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, kde vznikol tento rozhovor.

22.10.2018 09:00
Javier Bardem Penélope Cruz Všetci to vedia Foto:
Penélope Cruzová a Javier Bardem vo filme Asghara Farhadiho Všetci to vedia.
debata

Ako ste sa dostali k spolupráci s Asgharom Farhadim?

Cruzová: Bolo to asi pred piatimi rokmi, keď sme sa o filme dozvedeli. Asghar najprv zavolal mne a potom Javierovi. Povedal nám svoju predstavu o filme, o príbehu, o tom, čo ho k nemu viedlo, a opýtal sa nás, či by sme si v ňom nechceli zahrať. Keďže jeho prácu obidvaja nesmierne obdivujeme, s odpoveďou sme neváhali ani na sekundu.

Bardem: Pre mňa bola odpoveď jasná okamžite. Jeho predchádzajúca práca hovorí sama za seba.

Čo bolo najlepšie a možno tiež najťažšie na práci s ním? Predsa len, išlo o Farhadiho prvý film v španielčine.

Cruzová: Mám pocit, že keď pozeráte jeho filmy, akoby ste pozerali dokument – život v nich prirodzene plynie. Nehovoriac o tom množstve práce a odhodlania, ktoré do tohto filmu vložil. Už len to, že rok pred nakrúcaním sa presťahoval do Španielska, aby sa naučil jazyk, lepšie pochopil našu kultúru, spôsob života… To všetko hovorí o tom, ako zodpovedne k svojej práci pristupuje. Intenzívne nás tiež zapájal do celého procesu, kládol nám otázky, záležalo mu na tom, aby bol film čo najdôveryhodnejší.

Bardem: Zo začiatku som si myslel, že to, že Asghar nerozpráva po španielsky, bude problém. Ale nebol. Práve naopak. Možno nepoznal každé slovo, ale zase bezchybne rozumie jazyku hereckého výkonu, jazyku konfliktu, dialógu, správania. Presne vedel, kedy klameš, kedy veci nepreciťuješ, kedy nehráš presvedčivo, a nemal problém povedať nám to. A to ako herec pri práci veľmi oceňujem.

Filmová hrdinka Laura zažíva nesmierne ťažkú životnú situáciu, v ktorej sa ocitne náhle, bez varovania, bezmocná. Bolo ťažké vcítiť a vžiť sa do tejto roly?

Cruzová: V posledných rokoch som nakrúcala takmer samé drámy a naučila som sa oddeľovať realitu od fikcie, inak by to asi ani nešlo. Každá jedna rola vo mne niečo zanechá, nejako ma ovplyvní, aj moje zdravie. A toto bola asi najťažšia úloha, akú som kedy hrala. Laura väčšinu času vo filme trpí, to sa nehrá ľahko. Napriek tomu som za ňu nesmierne vďačná. Bola to ťažká, no skvelá skúsenosť.

A potom je tu Paco, ktorého s Laurou spája spoločná minulosť. Aký je?

Bardem: Paco je jednoduchý, no nesmierne veľkorysý chlap. Je starostlivý, obetavý. No tak ako Laura a ostatní členovia jej rodiny, aj on sa zo dňa na deň ocitne v ťažkej životnej situácii a musí zrazu čeliť svojej minulosti, strachu, túžbam, snom, vine. Bolo skvelé zahrať si ho.

V reálnom živote tvoríte manželský pár. Aké to bolo pracovať spolu každý deň počas štyroch mesiacov?

Cruzová: Pracovať vedľa seba v jednom filme bolo skvelé, ale nie je to niečo, čo by sme teraz plánovali každý rok. To by bolo asi riskantné (smiech).

Bardem: Teda ak nám nezavolá Asghar, vtedy bez váhania ideme do toho znova!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Javier Bardem #Asghar Farhádí #Penelo Cruz #Všetci to vedia #Medzinárodný festival Toronto