Film o Havlových amnestiách si hercov získal scénarom

Nakrúcanie nového celovečerného filmu o kontroverzných amnestiách Václava Havla a ich vplyve na spoločnosť, je už v poslednom štádiu. Teraz ho čaká postprodukčná fáza. Film Amnestie by sa mal v slovenských kinách objaviť v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie, na jeseň 2019. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom je Jonáš Karásek, ktorý sa podpísal aj pod filmami Kandidát (2013) či DOGG (2017).

23.10.2018 09:00
Amnestie Foto:
Zľava Jana Oľhová, Anna Geislerová a Marek Majeský v pripravovanom filme Amnestie.
debata (12)

Na oboch filmoch s Karáskom spolupracovali aj kameraman Tomáš Juríček či scenárista Maroš Hečko. Tí sa po jeho boku objavili aj tentoraz. Medzi hercami budú môcť diváci na plátne vidieť známe tváre, akými sú napríklad Jana Oľhová, Marek Majeský či Anna Geislerová, ale aj ešte neopozerané nové talenty známe skôr zo seriálov či študentskej tvorby ako Natália Germani alebo Juraj Bača. Zopár z nich pre Pravdu prezradilo, aké sú postavy, ktoré vo filme stvárňujú, aj niečo o vzájomnej spolupráci.

Video

„Musím povedať, že do tohto filmu som šla práve vďaka svojej postave. Je to skvelý typ charakteru. Je pri nej naozaj čo hrať a veľmi ma to baví. Napríklad, keď tá postava vraví účelovo veci, ktoré sú v skutočnosti iné. Divák to nevie, pričom vy áno. Ide o akýsi trik v triku. Najzaujímavejšia je jej ambivalentnosť. Nevieme, či je zápornou, alebo kladnou postavou, či je šťastná, alebo nešťastná. Je však nanajvýš schopná prispôsobiť sa daným okolnostiam. Vie to využiť vo svoj prospech. Nechcem však tú postavu príliš otvárať, pretože by mala byť mierne nečitateľná. Divákovi až spätne dôjde, aké boli jej motivácie, prečo to všetko robila a podobne,“ prezradila česká herečka Anna Geislerová.

„Aj keď sa situácia ohľadom celovečerných filmov na Slovensku zlepšila, nenakrúcajú sa až tak často. Práve tento projekt ma aj scenáristicky aj tematicky natoľko zaujal, že som bez rozmýšľania ponuku prijal. Tiež tvorcov – Jonáša Karáska aj Maroša Hečka – veľmi dobre poznám. Spolupracovali sme spolu aj na filme Kandidát, ktorý mal celkom dobrý ohlas, a verím, že aj s týmto filmom sa nám to podarí,“ priblížil Marek Majeský. „Vo filme hrám populárneho herca Richarda Kelemena, ktorý sa zrazu stane hovorcom prezidenta Václava Havla,“ doplnil.

Majeský sa vo filme bude pohybovať medzi dvoma krásnymi ženami. Anna Geislerová si vo filme zahrala jeho manželku, Natália Germani zase milenku. „S Aňou sme sa už stretli pri jednom televíznom projekte. Poznali sme sa, čiže to bolo po čase príjemné stretnutie. Je to fantastická profesionálna herečka, takže je vždy zážitok s ňou spolupracovať. Natáliu zase poznám ako pedagóg, keďže pôsobí na VŠMU, i keď nie je priamo moja študentka. Videl som ju vo viacerých divadelných inscenáciách. Myslím si, že je veľmi šikovná, talentovaná a má pred sebou veľkú kariéru,“ nešetril chválou herec.

„Úplne najviac ma zaujal scenár. Dá sa povedať, že v súčasnosti na Slovensku vzniká istá línia politických filmov, čo je samozrejme veľmi dobré, lebo je správne, aby sme vedeli, čo sa dialo v našej krajine. Moja postava sa volá Karin Lupková. Je to maskérka v divadle a je to mladé, moderné dievča. Istým spôsobom výstredné, no cieľavedomé. Vie, čo v živote chce a snaží sa to dosiahnuť za každých okolností. Taktiež je veľmi úprimná, zároveň vie byť aj falošná, no má v sebe akési korenie, ktoré ju odďaľuje od ostatných ľudí,“ povedala pre Pravdu Natália Germani.

Podľa všetkého tak hercov zaujala najmä téma a scenár, na ktorom sa okrem Maroša Hečka podieľajú aj Beata Grünmannová a Marek Janičík. Mohlo by ísť o vydarenú „žánrovku“ s presahom, akú slovenská kinematografia potrebuje ako soľ. Či sa to však podarí, je ešte otázne. Film vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS a Endorfilmom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Geislerová #Václav Havel #Marek Majeský #Jana Oľhová #amnestie