O odkaze Ingmara Bergmana sa stále oplatí diskutovať

V dňoch od 23. do 25. októbra 2018 sa v priestoroch bratislavského Kina Lumière uskutoční medziodborový seminár o divadle a filme na tému Bergman a jeho odkaz. Cyklus zaujímavých prednášok, diskusií a premietaní sa koná pri príležitosti tohtoročného 100. výročia narodenia svetoznámeho švédskeho režiséra a jeho hlavným hosťom bude filmový historik Jan Holmberg, riaditeľ Nadácie Ingmara Bergmana v Stockholme.

23.10.2018 12:00
Ingmar Bergman Foto:
Ingmar Bergman bol umelcom, ktorého tvorba sa prejavila v oblasti filmu, divadla aj literatúry.
debata

„Ingmar Bergman bol umelcom, ktorého tvorba sa prejavila v oblasti filmu, divadla aj literatúry a zároveň všetky z nich presahovala,“ vysvetľuje tému seminára Marta Maťová, prezidentka Kabinetu audiovizuálnych divadelných umení (KADU). „Jeho dielo veľmi vďačne zapadá do konceptu Kabinetu audiovizuálnych divadelných umení, ktorý sa o umenia zaujíma najmä v ich prienikoch a vzájomnej interakcii. Tento rok sa nám podarilo pripraviť výnimočný program. Veríme, že ním prispejeme k hlbšiemu porozumeniu divadelného, filmového a literárneho umenia, ako aj k prehĺbeniu verejnej diskusie o ňom.“

Hlavným hosťom podujatia bude filmový historik Jan Holmberg, generálny riaditeľ Nadácie Ingmara Bergmana v Stockholme, hlavný kurátor jej archívov a zároveň pedagóg Štokholmskej univerzity. Osobne uvedie otvárací film seminára Lesné jahody (1957), Bergmanovu úvahu o introspektíve, retrospektíve a snoch. Hlavným hrdinom filmu je sedemdesiatročný profesor Borg, ktorý má na záver svojej kariéry prebrať čestný jubilejný doktorát. Spolu s tehotnou manželkou svojho syna sa rozhodne cestovať autom naprieč Švédskom a počas cesty zbiera stopárov a prehodnocuje svoj život. Ide o druhý najobľúbenejší film Stanleyho Kubricka a štvrtý najobľúbenejší film Andreja Tarkovského. Holmberg tiež odprednáša úvodný master class s dôrazom na stále živý odkaz Ingmara Bergmana, v ktorom sa jeho dielo neustále prehodnocuje a na druhej strane sa stáva jedným z najviac inscenovaných dramatikov v Európe.

Počas seminára sa premietne aj Bergmanova posledná celovečerná snímka Fanny a Alexander (1982), rozsiahla rodinná sága rozprávaná očami desaťročného Alexandra, akási tvorcova autobiografia, ktorá získala Césara i Zlatý Glóbus za najlepší zahraničný film i Cenu FIPRESCI na MFF Benátky. Projekcia bude spojená s prednáškou dramaturgičky a scenáristky Zuzany Gindl-Tatárovej, odbornej garantky KADU. Na podujatí budú uvedené aj filmy Siedma pečať (1957), najznámejšie a najpopulárnejšie Bergmanovo dielo a zároveň prvý film, v ktorom sa explicitne venuje hľadaniu Boha, a Persona (1966), nakrútená krátko po tom, čo Bergman prekonal vážnu chorobu, počas ktorej sa ocitol na hranici života a smrti, čo sa odzrkadlilo aj na výslednom filme.

Účastníci seminára uvidia aj audiovizuálny záznam Bergmanovej „shakespearovskej“ divadelnej inscenácie Zimná rozprávka (1994), ktorú režíroval na konci svojej kariéry a spomínal na ňu ako na jednu zo svojich najšťastnejších a najzmysluplnejších divadelných prác. Premietne sa tiež dokumentárny film Ingmar Bergman okom choreografa (2016) v réžii Frederika Stattina, na ktorom sa podieľal aj režisérov syn Ingmar Bergman mladší. Táto pútavá kombinácia súčasného tanca, biografického obrazu a hudby získala Zvláštne uznanie za mimoriadny umelecký počin na medzinárodnom televíznom festivale Zlatá Praha 2017.

Témou panelovej diskusie bude inscenačná tradícia Bergmanových hier na slovenských a českých javiskách a zúčastnia sa jej divadelný herec a režisér Martin Huba, divadelní režiséri Marián Amsler, Tomáš Procházka i nordista, germanista a pedagóg Milan Žitný. Interaktívnu prednášku Ingmar Bergman: tvorba ako forma autopsychoterapie budú viesť poprední slovenskí psychiatri Jozef Hašto a Peter Breier, prednášku na tému Kríza človeka 20. storočia a filmová odpoveď Ingmara Bergmana s dôrazom na religiozitu v režisérovej tvorbe bude mať literárny vedec a spisovateľ Július Vanovič. Sprievodným podujatím seminára je uvedenie divadelnej hry študentov herectva pražskej DAMU Leto s Monikou v Štúdiu 12 Divadelného ústavu v Bratislave, vychádzajúcej zo scenára k rovnomennému Bergmanovmu filmu z roku 1953 a z novely švédskeho spisovateľa Pera Andersa Fogelströma.

Medziodborový seminár už po piatykrát organizuje Kabinet audiovizuálnych divadelných umení (KADU) v spolupráci so Slovenským filmový ústavom, Film Europe, s.r.o. a s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU v Bratislave. Vstup na podujatie je voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Ingmar Bergman #Fanny a Alexander #Jan Holmberg