Expremiéri sú opäť v hre. V novom televíznom cykle

Nová generácia slovenského autorského dokumentu je v tých najlepších rukách. Svedčí o tom nový dokumentárny cyklus s názvom Expremiéri, ktorý budú môcť slovenskí diváci na televíznych obrazovkách sledovať už od pondelka. Cyklus odvysiela RTVS.

29.10.2018 14:00
Expremiéri Roberti Fico Foto:
Časť o Robertovi Ficovi režírovala Lucia Kašová. O politike sa vraj rozprávať nechcel.
debata (4)

Mária Brnušáková, Kristína Leidenfrostová, Dominik Jursa, Jana Durajová, Lena Kušnieriková, Edo Cicha, Lucia Kašová. Týchto sedem mladých dokumentaristov sa pod dramaturgickým dohľadom režiséra a pedagóga Petra Kerekeša rozhodlo nakrútiť filmy o siedmich slovenských expremiéroch od roku 1989. V polho­dinových dieloch budú hlavnými hrdinami Milan Čič, Ján Čarnogurský, Vladimír Mečiar, Jozef Moravčík, Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová a Robert Fico.

„Producenti Zora Jaurová a Mátyás Prikler ma poprosili, aby som im pomohol s výberom režisérov do tohto projektu. Snažili sme sa vybrať ľudí s vlastným názorom a so silným autorským rukopisom. Čo sa týka výsledku, výnimočné je pre mňa najmä to, že tie filmy nakrútili ľudia, ktorí v čase, keď napríklad Mečiar či Čarnogurský vykonávali svoje funkcie, boli ešte len deťmi. Je to pohľad mladých ľudí. Nie sú to obdivné portréty, ale nie sú ani nijako prvoplánovo dehonestujúce či útočné. Všetci sa naozaj snažili, aby nakrútili vlastný obraz expremiérov a myslím, že sa to podarilo,“ priblížil Peter Kerekeš.

Každý diel Expremiérov je vskutku neobyčajne úprimný, svojský, hravý, milo vtipný a čo je najhlavnejšie, nenudí ani sekundu. Rozdielnosť prístupov je nanajvýš sympatická, divákovi stále ponúka niečo iné, nové, svieže, pričom celok pôsobí stále koherentne. Zaujme aj rafinovaný výber piesní vo filmoch, sebareflexivita, otvorenosť či inovatívne zakomponovanie animácie. V neposlednom rade z celého cyklu cítiť nesmierne silné posolstvo.

Podľa slov všetkých tvorcov proces nakrúcania však nebol jednoduchý a každý sa so spracovaním svojho respondenta poriadne natrápil. Výnimkou nebola ani Lucia Kašová, ktorá si bližšie posvietila na čerstvého expremiéra Roberta Fica. „Do filmu šiel s podmienkou, že sa nechce baviť o politike. Bolo to náročné. Konceptov bolo okolo desať až pätnásť, no finálna podoba je prispôsobená tomu, aby ten film nepôsobil nijako útočne a dopozerali ho do konca najmä ľudia, ktorí ho volili,“ prezradila režisérka.

„Počas rozhodovania, kto koho spracuje, prišla informácia z produkcie, že by preferovali, keby Ivetu Radičovú spracoval práve muž. Keďže som to mohol byť buď ja, alebo Dominik Jursa, a on váhal, povedal som, že sa toho chopím. Síce som s konceptom dlho tápal, neskôr som v procese nakrúcania zistil, že jej príbeh môže byť užitočný. Najmä v tom, že môže narušiť isté stereotypné názory, že v politike sú len samí klamári a zlodeji,“ priblížil svoj pohľad režisér Edo Cicha.

Práve filmy Kašovej a Cichu síce mierne, ale predsa, kvalitatívne vyčnievajú a najprefíkanejšie v druhom pláne podávajú precízny, komplexný, pútavý a inovatívny pohľad na vybraných politikov. Projekt je koprodukciou MPhilms a RTVS. Vzorom bol rovnomenný úspešný cyklus Českej televízie. Prvý diel o Milanovi Čičovi v réžii Márie Brnušákovej odvysiela Dvojka v pondelok o 21.30 h.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #Iveta Radičová #expremiér #Milan Čič