Majstrovské umenie Federica Felliniho chýba už 25 rokov

Jeden z najslávnejších filmových tvorcov histórie Federico Fellini, ktorý zomrel 31. októbra 1993 vo veku 73 rokov, natočil cez dve desiatky filmov, z ktorých sa veľká časť zaradila do zlatého fondu svetovej kinematografie.

31.10.2018 09:00
Federico Fellini Giulietta Masina Foto: ,
Federico Fellini, Giulietta Masina a producent Dino De Laurentiis s Oscarmi za film Cabiriine noci (1957).
debata (2)

„Robím filmy tak, že rozprávam útržky zo svojho života,“ hovorieval autor diel ako Cesta, Cabiriine noci, Sladký život, 8 1/2 alebo Amarcord, ktorý okrem rady ďalších cien získal aj štyroch Oscarov a k tomu ešte jedného za celoživotné dielo.

Fellini začínal ako karikaturista a ilustrátor, prispieval do niekoľkých novín a písal aj pre rozhlas, kde sa zoznámil so svojou budúcou ženou, herečkou Giuliettou Masinou. Časom sa presadil ako scenárista, podieľal sa napríklad na kľúčovom diele talianskeho neorealizmu Rím, otvorené mesto Roberta Rosselliniho z roku 1945. O päť rokov neskôr debutoval ako režisér, ešte spoločne s Albertom Lattuadom filmom Svetlá varieté. Sám režíroval prvýkrát v roku 1952 film Biely šejk s Albertom Sordim v hlavnej úlohe.

Svetové publikum prvýkrát naplno ohúril slávny režisér snímkou Sladký život. Jeho pohľad na život vyššej rímskej spoločnosti vyvolal v čase premiéry roku 1960 odpor i nadšenie. Proti filmu hlasno protestovala aj cirkev, snímka však svoju pozíciu obhájila a stala sa medzníkom kinematografie. Jeden z najoriginál­nejších kúzelníkov strieborného plátna zomrel deň po 50. výročí sobáša s Masinou, pre ktorú napísal najkrajšie úlohy. Svojho manžela prežila pôvabná umelkyňa len o päť mesiacov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Federico Fellini #Sladký život #Giulietta Masina