Zomrel 'otec' marvelovských superhrdinov Stan Lee

Stan Lee, ktorý stvoril pre Marvel Comics Spider-Mana, Iron-Mana, Hulka a mnoho ďalších superhrdinov vrátane X-Menov , zomrel vo veku 95 rokov, uviedla pre Reuters jeho dcéra.

12.11.2018 20:23 , aktualizované: 22:57
Stan Lee Foto: ,
Stan Lee
debata (4)

Postavy, ktoré nesú Leeho podpis, sa stali mýtickými postavami v populárnej kultúre s rastúcim úspechom vo filmovom priemysle.

Hviezda tvorcu komiksov  Stana Leeho na... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Stan Lee Hviezda tvorcu komiksov Stana Leeho na Chodníku slávy.

Editor, spisovateľ, vydavateľ a filmový producent bol šéfom spoločnosti Marvel Comics a úzko spolupracoval s ďalšou legendou odboru Stevom Ditkom, ktorý zomrel vo veku 90 rokov tento rok v júli.

Tvorca komiksov Stan Lee na fotografii z roku...
Hviezda tvorcu komiksov  Stana Leeho na...
+2Tvorca komiksov Stan Lee (v strede) pózuje s...

Ako spisovateľ a redaktor prispel Lee v 60-tych rokoch ku kľúčovému vzostupu Marvelu k velikánom komiksu, keď v spolupráci s umelcami, ako sú Jack Kirby a Ditko, vytvoril superhrdinov, ktorí ohromili generácie mladých čitateľov.

Tvorca komiksov Stan Lee (v strede) pózuje s... Foto: Reuters, Fred Prouser
Stan Lee Tvorca komiksov Stan Lee (v strede) pózuje s hercom Lou Ferrignom v roku 1998.

„Cítil povinnosť k svojim fanúšikom pokračovať v tvorbe,“ uviedla jeho dcéra J.C. Leeová vo vyhlásení pre agentúru Reuters. „Miloval svoj život a miloval to, čo robil pre život, jeho rodina ho milovala a jeho fanúšikovia ho milovali, bol nenahraditeľný.“

Nezmienila sa o príčine smrti Leeho, ale spravodajská stránka celebrít TMZ uviedla, že v pondelok bola sanitka privolaná k Leeho domu v Hollywood Hills. Lee zomrel v nemocnici Cedars-Sinai Medical Center. Podľa amerických médií Lee v posledných rokoch trpel mnohými chorobami.

Stvoril ľudí, ktorí sa správajú bláznivo

Svoju spoločnosť, ktorú založil začiatkom 60. rokov minulého storočia, zmenil Lee zo skromného podniku na najväčšie komiksové vydavateľstvo na svete. V roku 2009 odkúpila spoločnosť Marvel Entertainment firmu Walt Disney za štyri miliardy dolárov. „Ľudia stavajú mosty a venujú sa lekárskemu výskumu, a ja vytváram príbehy vymyslených ľudí, ktorí sa správajú bláznivo. Ale uvedomil som si, že ani zábavu sa nedá ľahko opomenúť,“ povedal Lee v roku 2014 denníku Chicago Tribune.

Agentúra AP dnes označila Leeho za komiksového génia a architekta súdobého komiksu. Vo svojej tvorbe, pred polstoročím revolučnej, vytvoril postavy prístupné mladým ľuďom podobou i slovníkom. Jeho komiksy sa nevyhýbali satire, science fiction ani filozofii. Mnohé z nich si vydobyli svetovú známosť a stali sa komiksovou klasikou. Leeho komiksoví hrdinovia boli predlohou filmových a televíznych projektov.

Poľudštil hrdinov

Američania mali k superhrdinom blízko už pred Leem, čiastočne vďaka uvedeniu Supermana v roku 1938 od Detective Comics, spoločnosti, ktorá sa neskôr premenovala na DC Comics, Marvelovho hlavného rivala.

Leemu sa pripisoval obrovský kredit za pridanie novej vrstvy zložitosti a ľudskosti superhrdinom. Jeho postavy neboli vyrobené z kameňa – hoci prvé zdanie bolo, že boli vytesaní zo žuly. Mali problémy v láske a s peniazmi a trápili ich tragické nedostatky alebo pocity neistoty.

Rád si zahral vo svojich filmoch

Na základe jeho príbehov bola nakrútená slávna séria filmov o Spider-Manovi či Iron Manovi. Po roku 2000 sa Stan Lee vrátil k svojej záľube stvárniť vo filmoch podľa jeho predlôh niektorú z vedľajších postáv. Vďaka tomu sa objavil v desiatkach filmov ako herec.

V roku 2010 založil nadáciu Stan Lee Foundation, prostredníctvom ktorej pomáha podporovať literatúru, vzdelávanie a umenie. Od roku 2012 bol aktívny na stránke YouTube.

V roku 1947 sa oženil s Joan Clayton Boocockovou, s ktorou strávil 69 rokov až do jej smrti v roku 2017. V roku 1950 sa im narodila dcéra Joan Celia, ďalšia dcéra Jan Lee (1953) zomrela krátko po narodení.

Lee, pôvodným menom Stanley Martin Lieber, vyrastal ako potomok rumunských emigrantov na rodnom Manhattane v skromných pomeroch. Začínal ako príležitostný herec a autor nekrológov. Prvú pracovnú príležitosť v odbore dostal v roku 1939, kedy u firmy Timely Comics pracoval za osem dolárov týždenne ako poslíček.

Kráľ sveta komiksov zomrel vo veku 95 v dôsledku viacerých zdravotných problémov. Na otázku, či verí v Boha, odpovedal: „Poviem to takto. Nebudem sa snažiť vyzerať múdro. Naozaj neviem. Jednoducho neviem.“ Ešte známejší je však citát zo Spider-Mana: „S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #superhrdina #Marvel #Stan Lee