Stan Lee: Ani zábavu nemožno nechať len tak bokom

Sníval o tom, že raz napíše veľký americký román. Pre tvorbu "malých pochabých komiksov" si zmenil meno. Stan Lee sa románopiscom nestal, ale preslávil sa ako komiksový génius a architekt súčasného komiksu.

14.11.2018 09:40
Stan Lee Foto: ,
Tvorca komiksov Stan Lee na fotografii z roku 2017.
debata

„Ľudia stavajú mosty a venujú sa lekárskemu výskumu, ja vytváram príbehy vymyslených ľudí, ktorí sa správajú bláznivo. Ale uvedomil som si, že ani zábavu nemožno len tak nechať bokom,“ povedal pre Chicago Tribune. Editor, spisovateľ, vydavateľ, filmový producent, šéf spoločnosti Marvel Comics v utorok zomrel. Podľa serveru BBC v nemocnici Cedar Sinai Medical Center v Los Angeles, kam ho previezli v pondelok ráno. Mal deväťdesiatpäť ro­kov.

Tvorca komiksov Stan Lee (v strede) pózuje s... Foto: Reuters, Fred Prouser
Stan Lee Tvorca komiksov Stan Lee (v strede) pózuje s hercom Lou Ferrignom v roku 1998.

„Otec miloval všetkých svojich fanúšikov,“ povedala pre Esquire po potvrdení smutnej správy dcéra komiksovej legendy Joan Celia Lee. Od chvíle, čo sa rozletela svetom, stovky z nich nosia kvety a zapaľujú sviečky pri Leeho hviezde na hollywoodskom Chodníku slávy v Los Angeles. Lúčia sa tak s duchovným otcom svojich obľúbených superhrdinov. Mužom, ktorý sa podieľal na vzniku postáv ako Spider-Man, Hulk, Fantastic Four, X-Men, Thor, Avengers či Iron Man. „Skutočne poteší, ak existujú ľudia, ktorí majú radi to, čo ste vytvorili. Majú radi aj autora, chcú autogram či spoločnú fotografiu. Sú vďační a uznávajú vás,“ povedal Stan Lee pre USA Today.

Zelená naskočila po návrate z armády

Stanley Martin Lieber – tak znelo jeho rodné meno, s ktorým chcel dobyť svet veľkou literatúrou – sa narodil 22. decembra 1922 v New Yorku. Jeho rodičia emigrovali do Spojených štátov z Rumunska. Filmy ho fascinovali odmalička, najradšej mal vraj dobrodružné príbehy, v ktorých hral Errol Flynn. Z Manhattanu sa rodina presťahovala do Bronxu, kde absolvoval strednú školu. V tom čase si privyrábal písaním nekrológov do denníkov aj roznášaním sendvičov.

Tvorca komiksov Stan Lee na fotografii z roku...
Hviezda tvorcu komiksov  Stana Leeho na...
+2Tvorca komiksov Stan Lee (v strede) pózuje s...

Jeho kariéra vo vydavateľstve Timely Comics stúpala pomaly, ale isto nahor. Po maturite v ňom začínal ako poslíček, pracoval za osem dolárov týždenne. Mal devätnásť, keď dostal príležitosť vypĺňať textové bublinky v komikse Captain America. Práve vtedy si vymyslel pseudonym, ukrývajúci skrátenú podobu jeho pravého mena. Netrvalo dlho a postúpil na post redaktora.

Keď sa vrátil z armády – do služby narukoval v roku 1942 – dostal za úlohu vytvoriť protiváhu Lige spravodlivých, s ktorou prišla konkurenčná spoločnosť DC Comics. Vtedy vymyslel Fantastickú štvorku a vďaka jej úspechu dostal vo firme zelenú. Postupne prichádzali na svet jeho superhrdinovia, združení v tíme zvanom Avengers. A zábavu, dovtedy určenú najmä deťom, dokázal šikovne priblížiť aj dospelým.

Dobrodružný vesmír superhrdinov

Začiatkom šesťdesiatych rokov založil spoločnosť Marvel Comics. Zo skromnej firmy sa časom stalo najväčšie komiksové vydavateľstvo na svete. Spolu s Jackom Kirbym a Stevom Ditkom, ktorý zomrel tento rok v júli vo veku deväťdesiat rokov, vytvoril základňu komiksovej veľmoci. Ich príbehy vychádzali najskôr v podobe tlačených komiksov. Už pred polstoročím vymysleli postavy, ktoré boli blízke mladých ľuďom podobou i slovníkom.

„Ľudia, čo čítajú komiksy alebo knihy, by mali o nich aj premýšľať. Nielen pozerať a bezmyšlienkovo v nich listovať,“ zdôrazňoval Stan Lee, ktorý sa vo svojich prácach nevyhýbal ani satire, sci-fi či filozofii. „Čím viac čítate, tým lepším rozprávačom príbehov sa stávate,“ pridával svoje krédo.

Marvelovky sa stali hitmi a svet superhdinov plný napínavých dobrodružstiev lákal aj filmárov, ktorí podľa písaných a kreslených predlôh nakrúcali populárne televízne seriály a divákov magnetizujúce veľkofilmy. Keby sa neprivalila vlna komiksových adaptácií, možno by dodnes sedel Stan Lee za stolom a vymýšľal nové a nové príbehy. Na základe obrovského záujmu o komiksové predlohy priviedol na svet filmovú divíziu vychyteného vydavateľstva. V roku 2009 odkúpila legendárnu Marvel Entertainment firma Walt Disney za štyri miliardy dolárov.

Rád sa zjavoval na filmovom plátne

„Keby som mal nejaké superschopnosti – čím netvrdím, že ich nemám – myslíte si, že by som vyrazil von a zachraňoval svet? Ani náhodou. Čo najskôr by som si položil otázku – ako by sa z toho dali vyraziť nejaké prachy?“ zvykol vraj vtipkovať Stan Lee.

Vo filmových adaptáciách, ktoré vychádzali z jeho komiksových predlôh, si rád zahral malé, no nesmierne vtipné figúrky. Zástupy fanúšikov zabával postavičkami hoci v dvoch Spider-Manoch, v Daredevilovi či Hulkovi… Do poslednej chvíle sa objavoval na filmovom plátne po boku svojich superhrdinov, ktorých obdaril ľudskými vlastnosťami i slabosťami.

S Joan Clayton Boocockovou sa oženil v roku 1947. Dlhoročné manželstvo pretrhla až minulý rok jej smrť. Mali dve dcéry – Joan Celia Lee sa narodila v roku 1950, o tri roky neskôr Jan Lee, ktorá však krátko po narodení zomrela. Pred ôsmimi rokmi založila komiksová legenda Stan Lee Foundation, cieľom nadácie bolo podporovať literatúru, vzdelávanie a umenie.

„Vždy som sympatizoval s ľuďmi, ktorí pracujú na zákazku. Bol som jedným z nich,“ skromne odmietal Stan Lee chválospevy tých, ktorí o ňom hovorili ako o umelcovi.

Reakcie na úmrtie Stana Leeho

Herec Chris Hemsworth (predstaviteľ Thora) na... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Chris Hemsworth (predstaviteľ Thora) na premiére Avengers: Nekonečná vojna. Herec Chris Hemsworth (predstaviteľ Thora) na premiére Avengers: Nekonečná vojna.

„Ďakujem ti za úžasné dobrodružstvá, na ktoré nás všetkých tvoje príbehy zobrali. Všetkým tvojim priateľom a celej rodine posielam lásku a podporu.“ Chris Hemsworth, predstaviteľ Thora

Herec Harrison Ford (vľavo) a jeho bývalý... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herec Harrison Ford (vľavo) a jeho bývalý kolega Mark Hamill. Herec Harrison Ford (vľavo) a jeho bývalý kolega Mark Hamill.

„Revolučne zasiahol do kultúry a jeho príspevok sa nedá zveličiť. Bol všetkým tým, v čo ste dúfali, že bude, a ešte aj viac. Miloval som tohto človeka a nikdy mi neprestane chýbať. Vraví sa, že by ste nikdy nemali stretnúť svoj detský idol. Je to omyl.“ Mark Hamill, herec

Herec Chris Evans v smokingu z dielne značky... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Chris Evans. Herec Chris Evans v smokingu z dielne značky Gucci.

"Nikdy nepríde ďalší Stan Lee. Desaťročia poskytoval mladým aj starým dobrodružstvá, únik, útechu, sebaistotu, inšpiráciu, silu, priateľstvo a radosť. Vyžaroval lásku a láskavosť a zanechá nezmazateľnú stopu v tak, tak, tak veľa životoch. Excelsior! Chris Evans, predstaviteľ Captaina Americu

Benedict Cumberbatch bojuje proti silám zla v... Foto: WALT DISNEY STUDIOS
32 dr strange 3x Benedict Cumberbatch bojuje proti silám zla v marvelovskej snímke Doctor Strange.

"Predstavivosť Stana Leeho držala vo svojom poddanstve generácie. Bol to láskavý, štedrý a zábavný muž a bola česť stretnúť sa s ním. " Benedict Cumberbatch, predstaviteľ Doctora Strangea

Hereck Hugh Jackman. Foto: SITA, Gero Breloer
Hugh Jackman Hereck Hugh Jackman.

„Prišli sme o tvorivého génia. Stan Lee bol priekopníckou silou vo vesmíre superhrdinov. Som poctený, že som malou časťou jeho odkazu a … že som pomohol oživiť jednu z jeho postáv.“ Hugh Jackman, predstaviteľ Wolverina

Herec Tom Holland. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Tom Holland. Herec Tom Holland.

"Koľko miliónov z nás je tomuto chlapíkovi dlžníkom? Nikto viac ako ja. Otec Marvelu spravil také množstvo ľudí tak neuveriteľne šťastnými. Aký život a čo všetko dosiahol. Odpočívaj v pokoji, Stan. Tom Holland, najnovší predstaviteľ Spider-Mana

Herec Kevin Smith a jeho dcéra Harley Quinn... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Kevin Smith a jeho dcéra Harley Quinn Smith Herec Kevin Smith a jeho dcéra Harley Quinn Smith na archívnom zábere.

Takto ťa budem vždy vidieť: ako nášho láskavého vodcu a kráľa, usmievajúceho sa zo svojho večného trónu na generácie obrazotvornosti, ktoré si živil a inšpiroval. (…) Vysníval si niekoľko z mojich najobľúbenejších moderných mýtov a vytvoril postavy, ktoré mi vštepili morálny barometer, naučili ma rozlišovať dobré od zlého a ukázali mi, že je vždy lepšie byť hrdinom ako zloduchom. Tvoje postavy predstavovali nás: áno, mali neobyčajné, neuveriteľné schopnosti, ale boli tiež odrazmi sveta, ktorý sme poznali, kde Spider-Man je naozaj iba chlapcom, ktorý chce pomôcť. (…) Ďakujem ti, Stan, že si vytvoril nielen chlapca, ktorým som bol, ale aj muža, ktorým som. Mal si obrovskú moc a vždy si ju využíval zodpovedne. (…) Bol si nielen literárnym titanom komiksov, bol si naším súčasným Markom Twainom. Kevin Smith, herec a režisér

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Stan Lee