Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra na YouTube svoje filmy

Filmárka sa tak rozhodla preto, aby sa v súvislosti so sobotňajším Dňom boja za slobodu a demokraciu ľudia intenzívnejšie zamysleli nad realitou, v ktorej žijú.

14.11.2018 14:07
FILM: Krehká identita Foto: ,
Režisérka Zuzana Piussi.
debata (6)

"Politická a mediálna scéna sa hysterizuje, konšpiračné teórie bujnejú, postfaktická doba sa stala normou a slovo pokrok stratilo obsah, narástol populizmus a nacionalizmus. Patologickému stavu, v ktorom žijeme, môžeme čeliť iba vtedy, keď mu porozumieme. Naše filmy sme robili preto, aby sme lepšie porozumeli, v čom žijeme,“ povedala Piussi, ktorá v týchto dňoch spolu so strihačom a producentom Vítom Janečkom postrihala ďalšiu verziu filmu o univerzitách Univerzity a sloboda a po siedmich rokoch dokončila film o Kremnici s názvom Obliehanie mesta.

Na YouTube kanáli bude najprv zverejnených deväť režisérkiných dokumentov – Ťažká voľba (2016), Od Fica do Fica (2012), Krehká identita (2011), Muži revolúcie (2010), Kuracia láska (2009), Stoka – Epilóg (2009), Výmet (2003), Rybári a rybárky (2003), Disk – Žatva (2001) a postupne pribudnú ďalšie, medzi nimi aj snímka Babička (2008), ktorá vznikla v produkcii Čestmíra Kopeckého.

“Skoro pred desiatimi rokmi, 17. novembra, sme sa stretli s ‘mužmi novembra’. Pýtali sme sa ich a oni nám rozprávali svoje verzie novembrových a ponovembrových udalostí. Fond nám vtedy odmietol dať na film peniaze s komentárom ‘Ešte nie je čas, aby tento film vznikol’. Film sme urobili a naštvali tých, ktorí v ňom účinkovali, ale aj mnohých ďalších. Radi by sme ho, ale aj naše ďalšie filmy, ešte raz priblížili divákom k dátumu 17. november, nech sa môžu zamyslieť a porozumieť dobe, v ktorej žijeme,” povedala režisérka o filme Muži revolúcie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Piussi