Filmové premiéry: Návrat Fantastických zverov aj život umelca Alexa Mlynárčika

Od tohto týždňa si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť pokračovanie príbehu Fantastické zvery, dokumentárny film o Alexovi Mlynárčikovi či drámu Balón.

15.11.2018 16:00
Fantastické zvery Grindelwaldove zločiny Foto:
Hlavní hrdinovia filmu Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny.
debata

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny

V druhej časti z čarodejníckej série od J. K. Rowlingovej – Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny sa Grindelwaldove (Johnny Depp) vyhrážky naplnia a podarí sa mu z väzenia uniknúť. Začne zhromažďovať svojich nasledovníkov, ktorí nič netušia o jeho skutočnom pláne – získať čistokrvných čarodejníkov, aby ovládli všetkých nomágov. V snahe zabrániť Grindelwaldovym plánom, Albus Dumbledore (Jude Law) povolá svojho bývalého študenta M.L.O.K.-a Scamandera. Ten prisľúbi svoju pomoc, hoci netuší aké nebezpečenstvá na neho čakajú.

Balón

Rok 1979. Rozdelené Nemecko v čase vrcholiacej studenej vojny. Dve východonemecké rodiny túžia po normálnom živote v slobodnej krajine a v utajení pripravujú veľký plán úteku na západ. Ich hlavnými zbraňami sú odvaha a vynaliezavosť, vďaka ktorým postavia teplovzdušný balón, s ktorým sa všetkých osem členov oboch rodín pokúsi preletieť do Západného Nemecka. Balón však tesne pred hranicou havaruje a východonemecká tajná polícia Stasi nájde stopy po ich nepodarenom pokuse o útek. Okamžite sa rozbehne vyšetrovanie a pátranie. Obe rodiny pod veľkým časovým tlakom zháňajú materiál a vyrábajú nový balón, ale každým dňom sa okruh policajného pátrania okolo nich zužuje, hrozí im odhalenie a zatknutie. Začína ďalší nebezpečný závod s časom a s políciou v pätách. Dostanú ešte šancu na druhý pokus?

Inde

Život a doba tuláka, väzňa, šermiara, fotografa, maliara, pútnika, akčného tvorcu, performera, hľadača radosti a slobody Alexa Mlynárčika v pohyblivých obrázkoch, obrazoch, fotografiách, živohrách a kontroverznostiach doby, v ktorej žil a žije. Príbeh storočia, v ktorom sa formovala moderná identita, kultúra, základné hodnoty Slovenska – ako súčasti Československa, ale aj ako samostatného štátu a najmä ako súčasti európskeho spoločenstva, ku ktorému náš protagonista neoddeliteľne patrí svojím dielom, aj životom. Alex Mlynárčik sa stal svojou tvorbou, priateľmi, názormi i prejavmi organickou súčasťou tohto príbehu – a najmä jeho spolutvorcom.

Súmrak

Rok 1913, Budapešť, srdce Európy. Mladá Irisz Leiter prichádza do maďarského hlavného mesta s veľkými túžbami, nádejou a vyhliadkami pracovať ako modistka v legendárnom obchode s klobúkmi, ktorý kedysi patril jej zosnulým rodičom. Nový majiteľ, Oszkár Brill, ju však s nechuťou posiela preč. Zatiaľ čo v obchode s klobúkmi prebiehajú prípravy, vítajú sa hostia mimoriadneho významu, muž prichádza za Irisz, hľadá istého Kálmána Leitera. Irisz odmieta opustiť mesto, mladá žena sleduje Kálmánove stopy, pretože je to jediný odkaz, ktorý by ju mohol spojiť so stratenou minulosťou. Jej usilovné pátranie ju prevádza tmavými uličkami Budapešti, kde žiari len obchod s klobúkmi Leiter, cez rušné civilizačné turbulencie, v predvečer veľkého pádu.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Alex Mlynárčik #Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny