Zomrel nemecký herec Rolf Hoppe, kráľ z Troch orieškov pre Popolušku

Vo veku 87 rokov zomrel vo štvrtok v Drážďanoch nemecký filmový a divadelný herec Rolf Hoppe.

16.11.2018 08:28
Rolf Hoppe, Karin Lesch Foto:
Rolf Hoppe a Karin Lesch v rozprávke Tri oriešky pre Popolušku.
debata

S odvolaním sa na jeho rodinu o tom informoval server denníka Dresdner Neues Nachrichten (DNN). Divákom na Slovensku je Hoppe známy hlavne vďaka úlohe kráľa v rozprávke Tri oriešky pre Popolušku, v ktorej si hlavnú rolu zahrala Libuše Šafránková. V 80. rokoch si ale zahral napríklad aj v oscarovej snímke Mefisto.

Podľa DNN patril Hoppe, ktorý zomrel v rodinnom kruhu, k najvýznamnejším a medzinárodne najznámejším hercom bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Narodil sa v decembri 1930. Od konca 70. rokov pôsobil v Drážďanskom divadle a zahral si tiež v množstve filmov.

Slovenským a českým divákom je známy predovšetkým ako predstaviteľ kráľa z filmovej rozprávky Václava Vorlíčka Tri oriešky pre Popolušku, ktorá vznikla v 70. rokoch v česko-slovensko-východonemeckej koprodukcii. Okrem Hoppeho si vo filme, ktorý je neodmysliteľne spätý s Vianocami, výrazné roly zahrali aj ďalší nemeckí herci. Kráľovnú stvárnila Karin Leschová a macochu Carola Braunbocková.

Hoppe si zahral aj v snímke maďarského režiséra Istvána Szabóa Mefisto, ktorý v roku 1982 získal cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší cudzojazyčný film. Stvárnil v ňom úlohu ministerského predsedu, ktorej predobrazom bol nacistický politik Hermann Göring.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Rolf Hoppe.